Medi ambient

Reclamen que les mesures contra la sequera no repercuteixin en les factures

Diverses entitats socials i ambientals de l’àrea metropolitana de Barcelona presenten 43 propostes per fer front a l’emergència climàtica de cara a les eleccions municipals

Reclamen a l’AMB que faciliti la municipalització de l’aigua

Una desena d’entitats socials i ambientals ha alertat de la necessitat de buscar estratègies er diversificar l’abastament d’aigua davant la greu sequera a Catalunya i han reclamat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que “faciliti” als ajuntaments la municipalització de l’aigua, que asseguren permetria frenar possibles increments del rebut. De fet, han demanat que les mesures que s’estan aplicant i s’aplicaran contra la sequera no repercuteixin en un increment de les factures per als consumidors.

Els moviments socials i ambientals han presentat aquest dijous un document amb 43 propostes sobre l’Aigua per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona davant la crisi global i l’emergència climàtica que han enviat als partits polític amb representació a l’AMB perquè les incorporin en els programes de les eleccions municipals del 28 de maig. Recorden que l’AMB ocupa el 2 % del territori de Catalunya, però concentra el 42,8 % de la població del territori, fet que ha generat greus desequilibris territorials que afecten directament les masses d’aigua de Catalunya, com passa amb el transvasament del Ter cap a Barcelona.

Per aquest motiu, fan diverses propostes per fer front a la crisi climàtica. Així, consideren que encara que les mesures de dessalinització i reutilització d’aigua són necessàries, és important diversificar al màxim les fonts d’abastament, sobretot pel cost energètic i l’impacte que això té sobre el rebut de les famílies.

El document aposta per l’aprofitament d’aigües grises i pluvials als edificis, així com la creació de mecanismes com ara tarifes socials, mínims vitals i comptadors socials per garantir l’accés de tothom als recursos hídrics.

Sobre l’aprofitament de recursos hídrics grisos -que procedeixen de l’ús domèstic però no contenen restes fecals- i pluvials, el document demana que es facin servir per a tasques on no calgui que l’aigua sigui potable.

Per poder-ho dur a terme, sol·liciten que es desenvolupin línies d’ajuda a fons perdut o bonificacions en impostos i taxes municipals, i que els ajuntaments promoguin ordenances que facin obligatòria la instal·lació de sistemes d’aprofitament en reformes integrals o en noves construccions.

També consideren que garantir el manteniment dels cabals, la renaturalització i el bon estat del Besòs i el Llobregat, i la recuperació i la gestió sostenible dels aqüífers metropolitans han de ser les prioritats per tenir cura de les fonts estratègiques d’aigua locals.

Les entitats impulsores del document són Aigua és Vida; Aliança contra la Pobresa Energètica; Àgora Besòs; Enginyeria Sense Fronteres; Ecologistes a Acció; Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona; La Hidra; SOS Vallès; SOS Baix Llobregat; L’Hospitalet Xarxa per la Justícia Climàtica i l’organització Salut, Drets, Acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró