Medi ambient

medi ambient

La cimera de l’aigua acaba sense acord

L’anomenada “cimera de l’aigua”, en la qual s’havien de consensuar una sèrie de mesures per fer front a la sequera, va acabar ahir sense que el govern i la resta de partits de l’arc parlamentari aconseguissin consensuar un acord. Després de quatre hores de reunió a porta tancada, el règim sancionador als ajuntaments que ja figura en el decret convalidat fa dues setmanes al Parlament ho va impedir, segons va explicar en roda de premsa la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà. “El govern no resoldrà el problema de l’abastament sancionant els ajuntaments; la vocació era dissuadir”, va subratllar la consellera Jordà, que va atribuir la falta de consens a la proximitat de les municipals. “Jo no sé si aquest escenari s’hauria produït si no fóssim a les portes d’unes eleccions”, va remarcar.

La proposta d’acord plantejava establir un període diferit d’aplicació del règim sancionador per excés de dotació d’aigua fins a l’1 de juliol del 2023, una data que ja era vista com un “esforç”. Només un grup no va estar d’acord amb aquesta data.

Encara que Jordà no va dir quin havia estat el grup discrepant amb la data, la diputada socialista Sílvia Paneque ho va desvelar de seguida en argumentar que s’havien obert a pactar una moratòria com a mínim fins al setembre per donar més marge als ajuntaments “per posar a licitació les obres necessàries” per abordar la sequera. “Cap alcalde ni alcaldessa malmet ni una sola gota d’aigua a Catalunya”, va assegurar Paneque, que va acusar el president Pere Aragonès i la consellera Jordà de “faltar” als seus compromisos i va negar que el PSC s’hagi oposat al pacte per “electoralisme”.

Per la seva banda, Junts per Catalunya va carregar tant contra el govern com contra el PSC. El líder de Junts al Parlament, Albert Batet, va lamentar “l’enrocament ideològic” que ha impedit “un consens de mínims”. “És una llàstima que pensin més en el partit que no pas en el país”, va manifestar Batet, que va criticar que “els partits que s’aproven mútuament els pressupostos no han estat capaços de moure’s per trobar consensos”. La CUP, al seu torn, va acusar el PSC i JxCat d’actuar amb “tacticisme” amb vista a les municipals per mostrar la “debilitat” del govern. I el PP va retreure que l’executiu vulgui “imposar sancions” als ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT