Medi ambient

sequera

El govern permetrà reomplir les piscines comunitàries

En principi això inclou les privades d'hotels i comunitats de veïns perquè la portaveu apunta que la prohibició de reomplir afecta només les instal·lacions privades familiars

Les piscines d’ús privat no es podran reomplir en l’escenari d’excepcionalitat per sequera en què es troba bona part del país en previsió d’entrar en emergència aquest estiu. Només es permetrà reomplir per motius de salut pública les piscines municipals i d’ús comunitari tot i que el govern no aclareix encara quines s’englobaran en la definició d’ “ús comunitari”. Sense precisar si les piscines privades d’hotels i comunitats de veïns es consideren d’ús comunitari, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, sí que ha explicat que l’ús privat es refereix a piscines privades familiars. Però serà en la modificació que es farà el mes vinent del Pla especial de sequera quan s’especificarà quines instal·lacions es consideren d’ús comunitari i, per tant, es permeten reomplir per motius de salut pública –les que ja és segur que es podran omplir són les municipals.

Respecte al control perquè es compleixi aquesta restricció, la portaveu del govern ha recordat que és “molt necessària la coresponsabilitat dels ajuntaments i els ens supramunicipals” però no avança quins seran els mecanismes de seguiment: “Mirarem la millor manera de fer seguiment”.

Plaja ho ha anunciat en la compareixença pública posterior al consell executiu, en què el govern ha acordat mobilitzar 50 milions en ajuts als ens locals per abordar les obres d’urgència en abastament en baixa per garantir el subministrament d’aigua als veïns. La dotació pressupostària per a les obres d’abastament en alta per als ens supramunicipals també s’ampliarà dels 15 milions actuals fins als 40.

De més a més, al maig s’obrirà una nova convocatòria per cofinançar les despeses dels ajuntaments en el subministrament d’aigua amb camions cisterna o per fer obres d’emergència. L’executiu català prioritza les obres de millora de l’eficiència de la xarxa per tal de renovar canonades i evitar les importants pèrdues d’aigua que es produeixen en les instal·lacions envellides.

El govern també es compromet a ajudar als municipis de menys de 20.000 habitants per redactar plans d’emergència i d’estalvi d’aigua –els menors de 20.000 habitants no hi estan obligats per llei.

Plaja també avança que s’està estudiant que a mig termini es facin públics els consums i pèrdues d’aigua dels municipis que superen els límits establerts per les restriccions. Seria una mesura que, en tot cas, s’adoptaria quan s’entri en l’escenari d’emergència que podria arribar a l’agost o al setembre.

Per altra banda, el govern d’Aragonès no preveu convocar la Taula Nacional de l’Aigua fins al juny, un cop passades les eleccions. Aquesta taula ha d’abordar les obres i normatives de gestió futures davant l’escenari de sequeres persistents i més sovintejades. Les obres i decisions d’emergència per afrontar la situació actual ja les assumeix directament el govern tot i que no ha estat possible acordar-les amb la resta de grups en la recent cimera per la sequera, explica la portaveu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES