Medi ambient

medi ambient

Europa perd una quarta part d’ocells pel cultiu intensiu

En 40 anys Europa ha perdut una quarta part dels ocells per l’expansió de l’agricultura intensiva amb fertilitzants, pesticides i monocultius. Ho conclou un estudi publicat a la revista de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units (PNAS), elaborat amb participació del CREAF i l’ICO catalans. S’han estudiat 170 espècies d’ocells comuns, observats en més de 20.000 llocs de 28 països europeus durant 37 anys. “Els resultats no deixen lloc a dubtes. No es tracta d’un problema local: els efectes perjudicials de grans cultius, fertilitzants i pesticides s’estenen a tot Europa”, conclou Stanislas Rigal, autor principal del treball liderat per la Universitat de Montpeller.

Les poblacions més afectades han estat precisament les dels ocells que viuen en terrenys agrícoles perquè fertilitzants i pesticides eliminen insectes i invertebrats del sòl dels que s’alimenten i els proveeixen proteïnes que requereixen especialment els pollets. Aquests productes químics també contaminen les llavors, que poden causar la mort d’exemplars si els ingereixen en determinades quantitats. Els monocultius intensius també eliminen la diversitat vegetal i de fruits comestibles. Evidentment això ha afectat especialment espècies que viuen en terrenys de conreu com l’alosa vulgar, la verderola o la perdiu però també a aquelles que hi van a alimentar-se com l’oreneta vulgar o la tórtora. L’estudi conclou que la població dels ocells agrícoles s’ha reduït en un 57% al continent –més a l’Europa occidental que a la de l’Est– mentre que les espècies forestals s’han reduït un 18%. Des del 1980 també s’han reduït les espècies urbanes en un 28%.

Per contra, la pèrdua poblacional s’ha pogut esmorteir a la conca mediterrània, on el relleu muntanyós ha permès sobreviure en determinats llocs al mosaic agrícola i natural, explica Sergi Herrando, del CREAF i l’ICO i coautor del treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera