Medi ambient

Terrassa demana ser reconeguda DO Catalunya de producció de vi

Després de recuperar la varietat de cep el Terrassenc va arrendar 1,6 hectàrees d’una finca municipal perquè d’aquí a tres anys s’hi pugui recollir el primer raïm

El consistori de Terrassa va demanar al Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) de Catalunya que l’integri com a zona de producció vitivinícola i, després que l’organisme n’aprovés la proposta al seu plenari, ho elevarà a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) perquè elabori els seus informes tècnics i validi la petició. Aquesta iniciativa forma part del projecte de recuperació de l’entorn natural batejat com a Anella Verda, i arrenca aquest mandat quan es va recuperar el cep autòcton anomenat el Terrassenc.

L’any 2021 el consistori va fer una crida pública a la població perquè participessin en la recerca de ceps creixent al mig del bosc a l’entorna natural, ja que entre els segles XVIII i XIX el municipi era un productor de vi més important que el Penedès. Al Vallès Occidental, amb produccions també a Sabadell, Rubí o Ullastrell, dedicaven aleshores el 70% dels terrenys de conreu a la vinya i, al segle XIX, només entre Terrassa i Sabadell, representaven el 17% de la producció de la demarcació de Barcelona L’aparició de la fil·loxera en va anar minvant la producció fins a desaparèixer.

Terrassa segueix els passos de Sabadell, que el 2008 van apostar per recuperar el conreu de la vinya dins el projecte del parc agrari situat a la finca de Can Gambús i van posar al mercat gairebé 700 ampolles de vi negre i unes 390 de blanc el desembre del 2014. Una producció que ha anat en augment i que es comercialitza amb el nom d’Arraona, en col·laboració amb L’Olivera Cooperativa, i que també té la denominació DO Catalunya des del 2014..

La iniciativa ha sigut una aposta gairebé personal del regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Energia, el republicà Carles Caballero –no continuarà al consistori– i que va obtenir resposta a les xarxes socials amb diverses persones que van passar geolocalitzacions de ceps que van ser analitzades per l’Incavi. Recuperada la varietat de del Terrassenc es va començar a fer un empelt de plançons i es va n iniciar els tràmits per treure a concurs la gestió a la finca municipal de Mossèn Homs, d’1,6 hectàrees, per plantar-hi varietats tradicionals del Vallès. En paral·lel a la finca privada de Can Font de Gaià, ja creixen ceps de varietats de raïm negre (Terrassenc, Garnatxa i Sumoll) i, també, de blanc (Garnatxa Blanca, Picapoll i Malvasia), la majoria de les quals són varietats de raïm autoritzades per la DO Catalunya.

El desembre del 2021 van arrendar per concurs a l’empresa Rabassaires –dedicada a recuperar terrenys en desús a la comarca com han fet a Cerdanyola o a Collserola– durant 10 anys el cultiu de vinya en una parcel·la de Mossèn Homs. Allà hi gestionaran la varietat de raïm escollida d’acord amb l’Ajuntament, recuperant varietats antigues o existents. El 10% de les vinyes, unes 450 plantes, es dedicaran al cultiu experimental de les varietats a recuperar, com són el terrassenc o el trobat blanc. De la primera, la DO Bages ja en va fer alguna ampolla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES