Medi ambient

sequera

El sistema Ter-Llobregat comença a guanyar aigua

En un dia només ha incrementat 720 m³ de reserves perquè els 11 m³/s que guanya són poc marge per compensar els 9,7 que surten dels embassaments

Sau, Sant Ponç i Siurana incrementen reserves

Les pluges dels darrers dies al Pirineu han començat a tenir efectes positius en les capçaleres fluvials dels rius Ter, Llobregat i Cardener i les de fa dos dies també al Siurana. Comença a entrar aigua als embassaments però encara no prou com per compensar la que es consumeix i incrementar així ràpidament les reserves. Des de l’ACA s’admet que hi ha una “tendència creixent” però no suficient per fer augmentar volums embassats i canviar els percentatges de reserves. “A veure si amb el que plou avui hi pot haver ja un efecte més clar” és l’esperança.

Així, per exemple, en les darreres 24 hores el sistema Ter-Llobregat ha vist entrar 5.130 m³ d’aigua als pantans però també se n’han consumit 4.410 i només se n’han guanyat 720. És un ritme d’entrada d’aigua insuficient encara pel volum diari de consum. En aquest sistema entraven ahir 11 m³/s però en sortien 9,7.

La conca del Ter és la que va a més bon ritme perquè només a l’embassament de Sau han entrat en un dia 4.800 d’aquells metres cúbics totals a un ritme d’entrada de 9,6 m³/s i de sortida de només 4,1. Però de Susqueda n’han sortit en un dia 3.600. Ambdós pantans del Ter han guanyat 1200 m³ en vint--i-quatre hores.

El problema és que a les conques del Llobregat i el Cardener l’afluència d’aigua és deficitària a la Baells i la Llosa del Cavall. La Baells en continua perdent 140 en un dia i l’embassament del Cardener, 670. Sí que en guanya 330 el pantà de Sant Ponç però és un volum insuficient per compensar els altres dos.

Encara en menor mesura també guanya aigua el pantà de Siurana –20 m³ a un ritme de 0,05 m³/s d’entrada i de 0,03 de sortida. En qualsevol cas, aquests 20 m³ guanyats són de moment nets pel sistema tenint en compte que el pantà de Riudecanyes es manté estable. Mentre el pantà empordanès de Darnius també es manté en equilibri, el de Foix, al Garraf, continua perdent reserves.

Però la importància de les precipitacions es fa evident quan es veu que per primer cop les conques internes de Catalunya guanyen aigua: 640 m³ en un dia però mentre entren 12 m³/s per una banda en surten 11 aigües avall. Però el ritme d’increment es podria accelerar amb les pluges d’avui i l’esperança està posada en les previsions meteorològiques que continuen anunciant aigua per la setmana vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona