Medi ambient

Les pluges del maig només han estat un “respir” per a la sequera

Els propietaris forestals alerten que el bosc continua sent “un polvorí”

Govern i Boscat creuen que cal esperar a veure si la climatologia del juny contribueix a reduir el risc

Si algú ha pensat, per un moment, que les pluges d’aquest mes han servit per solucionar el problema d’estrès hídric que pateix el bosc va ben errat. Així ho ha afirmat el president de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (Boscat), Just Serra, que, en declaracions a l’ACN, ha assegurat que la sequera ha deixat molta massa forestal morta i que això representa “un perill” davant d’un foc. Segons Serra, a partir d’ara caldrà veure què passarà al juny i si hi haurà més pluges que permetin reduir el risc. Pel portaveu dels propietaris forestals, fer gestió forestal és l’única manera de lluitar contra els focs.

A Catalunya, el risc que comporta la sequera és especialment preocupant, ja que gairebé el 65% del país és massa forestal. Serra defineix l’aigua caiguda aquestes últimes setmanes com “un miratge”, ja que tot i que han millorat un xic la situació dels boscos, no han estat ni de lluny suficients per eliminar el risc d’incendi i revertir la sequera.

L’ACN també ha recollit manifestacions de la directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, que ha afegit que ara caldrà comprovar si aquestes pluges han estat “puntuals” o bé l’inici d’un canvi de tendència, amb un mes de juny més plujós. Un fet que, segons ha dit, permetria entrar en una campanya d’incendis “més normal” i menys complexa.

Govern i propietaris forestals s’han reunit aquest dissabte al Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages durant l’assemblea anual de Boscat. En el decurs de la trobada, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha subratllat que aquesta ha de ser “la legislatura dels boscos”. Jordà ha destacat la importància de “gestionar, salvaguardar i, si cal, pagar la conservació del territori i del paisatge. “Si no es fa, el país se’n va a la merda perquè no hi haurà país, només hi haurà àrea metropolitana”, ha subratllat. Per la consellera, no pot ser que la gent només recordi la importància d’un paisatge agroforestal “l’endemà d’un incendi”.

El sector forestal té encara un altre problema: la falta de personal qualificat per treballar al bosc. Es tracta de feines dures i poc remunerades, fet que les fa poc atractives per als qui busquen feina, per la qual cosa Serra ha explicat que treballen per revalorar el bosc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona