Medi ambient

Les indemnitzacions per l’efecte de la sequera al cereal de secà superen els 40 milions d’euros

Més de la meitat correspondrien a les comarques de la demarcació de Lleida

Els sinistres comunicats a Agroseguro afecten unes 110.000 hectàrees de les aproximadament 130.000 assegurades

Les indemnitzacions de les asseguradores als pagesos que cultiven cereal de secà podrien arribar als 43 milions d’euros, més de la meitat dels quals, al voltant d’uns 25 milions, correspondrien a les comarques lleidatanes. Així ho han estimat els primers peritatges d’Agroseguro a les finques de cereal de secà de Catalunya.

En declaracions del subdelegat del govern a Lleida, José Crespín, recollides per l’Efe durant una visita a una finca de cereals de Grenyana de la Segarra, aquesta xifra es considera “històrica” en les dades registrades per l’entitat.

D’altra banda, tal com informa l’ACN, les pèrdues al cereal de secà per culpa de la sequera acumulada al conjunt de país són molt importants tal com estan comprovant els tècnics d’Agroseguro sobre el terreny. Si els rendiments en un any amb la pluviometria normal se situen sobre els 4.000 quilos per hectàrea, enguany tot just se n’arriba a 400.

El director general d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana, ha confirmat a l’ACN les pitjors previsions de la companyia estatal i ha manifestat que “es tracta del sinistre en cereal més important que han registrat mai”

Al conjunt de Catalunya, els sinistres comunicats a Agroseguro afecten unes 110.000 hectàrees de les aproximadament 130.000 de cereal d’hivern de secà assegurades.

Davant la situació, i la confirmació d’un sinistre generalitzat per sequera, un equip format per 34 pèrits d’Agroseguro s’encarreguen de visitar les finques per elaborar els peritatges de danys.

A la demarcació de Lleida, els pèrits van començar a mitjans de maig els peritatges a les zones més primerenques de les comarques del Segrià, les Garrigues, la Noguera i la Segarra, on ja s’han peritat fins avui al voltant d’unes 27.000 hectàrees del conjunt d’unes 60.000 assegurades.

Pel que fa a les pluges dels darrers dies, Joana ha explicat que al cereal de secà, aquesta aigua “no compensa”. Tot al contrari, ha indicat que perjudica ja que fa créixer males herbes i a l’hora de segar suposen un problema per la màquina i també fan que pugi la humitat del cereal quan entra a la cooperativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES