Medi ambient

Estats Units

Biden declara la situació de desastre a Hawaii

El foc a l’illa de Maui ja és el segon més letal dels EUA dels últims cent anys

Almenys 36 persones han perdut la vida i més d’11.000 han estat evacuades

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha declarat aquest dijous la situació de desastre a Hawaii pels incendis forestals que afecten l’arxipèlag, en especial l’illa de Maui, on han mort almenys 36 persones i milers han estat evacuades.

Biden ha ordenat a la Guàrdia Nacional dels EUA i al personal de la Tercera Flota a Hawaii que facin tot el possible per ajudar les autoritats locals. “Treballem el més ràpidament possible per combatre aquests incendis i evacuar residents i turistes”, ha assegurat el president durant un acte amb veterans a Utah. “Les nostres pregàries estan amb el poble de Hawaii, però no només les pregàries, tots els mitjans que tenim a la seva disposició”, ha subratllat.

El polític ha assegurat que qualsevol que necessiti ajuda la rebrà “immediatament. En virtut de la declaració de desastre, Biden ha desbloquejat ajudes federals “per complementar els esforços de recuperació estatals i locals a les àrees afectades pels incendis”.

Aquesta assistència pot incloure subvencions per habitatge temporal i reparacions de cases, préstecs a baix interès per cobrir pèrdues no assegurades de propietats i altres programes per a la recuperació.

La vicegovernadora de Maui, Sylvia Luke, ha apuntat que la xifra de víctimes podria augmentar perquè moltes zones de l’illa continuen incomunicades. “Hem rebut trucades de persones que busquen els seus familiars i que no hi poden contactar”, ha explicat.

Amb un balanç provisional d’almenys 36 morts, l’incendi de Maui ja és el segon més letal de l’últim segle als EUA, només per darrere del gran foc que va deixar 85 morts a Paradise, a Califòrnia. Tres incendis forestals més han superat la vintena de víctimes, tots tres a l’Estat daurat: el de Griffith Park, a Los Angeles, que va deixar 39 víctimes el 1933; el d’Oakland Hills, el 1995, amb 25 morts, i el de Tubbs, al comtat de Napa i Sonoma, on va perdre la vida 22 persones.

Les autoritats han demanat als residents i visitants que són a la zona que l’abandonin “com més aviat millor”. Unes onze mil persones van ser evacuades ahir de l’illa i s’estima que aquest dijous en surtin almenys 1.500.

Les companyies aèries ofereixen bitllets a baix preu i organitzen nous vols per impulsar l’evacuació.

La històrica ciutat de Lahaina, a l’oest de l’illa i amb una població d’unes 12.000 persones, ha quedat completament devastada. Prop de 300 estructures han quedat afectades i centenars de famílies s’han quedat sense casa. Lahaina va ser la capital del regne de Hawaii al segle XIX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva