Medi ambient

medi ambient

Tornen a treure peixos de l’Onyar per dur-los al Ter pel poc cabal del riu

L’Ajun­ta­ment de Girona ha encar­re­gat una nova cap­tura de pei­xos al tram urbà del riu Onyar pel poc cabal que hi ha, segons informa l’ACN. La falta d’aigua pro­voca un ele­vat risc de mort mas­siva dels pei­xos que hi habi­ten per falta d’oxi­gen. Aquesta mor­ta­li­tat podria deri­var en pro­ble­mes de salu­bri­tat del riu, a banda del pati­ment que genera per als ani­mals.

Per això, ahir es va repe­tir l’actu­ació que ja es va dur a terme a la pri­ma­vera. A pri­mera hora del matí, diver­sos tre­ba­lla­dors es van ins­tal·lar a la zona de la plaça de Cata­lu­nya, des d’on van començar la cap­tura amb pesca elèctrica. Es tracta d’un sis­tema en què es genera un camp elèctric a l’aigua i això fa que els pei­xos que­din ator­dits i sigui més fàcil aga­far-los per, poste­ri­or­ment, sepa­rar les espècies autòcto­nes de les inva­so­res.

Una vegada cap­tu­rats, els pei­xos autòctons es tras­lla­den al riu Ter, on hi ha més quan­ti­tat d’aigua per garan­tir-ne la super­vivència, i les espècies inva­so­res –majo­ritària­ment, car­pes– se sacri­fi­quen, tal com marca la llei cata­lana. En aquest sen­tit, la nor­ma­tiva no per­met cap­tu­rar ani­mals inva­sors per retor­nar-los al medi i esta­bleix que, si se’n cap­tu­ren, cal sacri­fi­car-los.

“Amb aquest mètode vam pla­ni­fi­car tres ano­me­nats «res­cats». A l’abril se’n va fer un; l’altre, ara, i el ter­cer es farà en funció de com vagi la sequera i el cabal del riu Onyar”, va expli­car ahir el regi­dor d’Acció Climàtica de Girona, Sergi Cot. Pel que fa a les espècies no autòcto­nes, Cot va dir que el sacri­fici d’aquests pei­xos és millor que “una mort lenta o el gran pati­ment” que tenen pel fet de viure amb tan poca aigua com la que hi ha actu­al­ment a l’Onyar. “La gran apor­tació de l’aigua que arriba a l’Onyar ve d’aigua rege­ne­rada i també de tota la qüestió de la séquia Monar”, va con­ti­nuar dient el regi­dor, i hi va afe­gir: “El riu Ter també té un cabal molt per sota del que hau­ria de tenir. No és un riu uni­forme i, quan hi ha sequera i baixa el cabal ecològic i híbrid de l’Onyar, es nota encara més i fins i tot es pot veure què hi havia a sota abans que fos cobert per l’aigua.”

Quant a les espècies autòcto­nes, es pre­veu que retor­nin a l’Onyar quan hi aug­menti el cabal, tot i que no es des­carta que es que­din al Ter, on ja hi ha més pobla­ci­ons. Entre els pei­xos ori­gi­na­ris de l’Onyar, s’hi poden tro­bar barbs de mun­ta­nya, pobla­ci­ons d’anguila i bagres. Mal­grat tot, els autòctons són mino­ria davant l’ele­vada presència d’espècies inva­so­res com ara les car­pes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.