Medi ambient

medi ambient

El transvasament del Ter a la Costa Brava, al contenciós

L’entitat de protecció del medi ambient Aigua És Vida Girona ha portat al jutjat contenciós administratiu 1 de Girona el conveni firmat per l’Ajuntament de Girona i el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (Cacbgi) amb l’objectiu d’evitar el transvasament del riu Ter cap a la Costa Brava “en plena sequera”. Aigua És Vida ha optat per la via del contenciós –es va presentar la documentació als jutjats el 8 de setembre– després que l’Ajuntament de Girona rebutgés el recurs de reposició en contra del conveni esmentat. “Avui dia, en context de sequera, ja no es pot complir amb el cabal mínim del riu Ter, de 3 m³/s. Aquest conveni augmentaria l’estrès hídric del riu, que ha reduït un 40% el seu cabal en els darrers 60 anys”, exposa l’entitat, que sosté que el propòsit del transvasament és continuar augmentant el creixement turístic i l’especulació urbanística.

El conveni entre l’Ajuntament i el consorci va ser aprovat a Girona el 17 d’abril i el 9 de maig en sessió extraordinària del Cacbgi, integrat per la Diputació de Girona i 47 municipis consorciats.

El portaveu d’Aigua És Vida, Pau Masramon, ha explicat que aquest conveni preveu, per exemple, que el Cacbgi obtingui un cabal d’aigua de 1.380 litres per segon de la planta de Montfullà, la qual cosa contravé “una llei de rang superior, la llei franquista del 1959 [cabal permès màxim d’1 m³/s]”. “No pot ser que la Generalitat autoritzi un augment d’un 40% més d’abastament d’aigua quan el riu s’ha aprimat un 40%”, raona Masramon. En aquest sentit, el portaveu de l’entitat destaca que, tenint en compte que un 60% dels habitatges de la Costa Brava són turístics, si es donen nous drets d’aigua, s’estaran propiciant canvis en els planejaments urbanístics i la creació de noves urbanitzacions.

L’entitat, que lamenta que el nou equip de govern, encapçalat per Guanyem, validi la gestió feta per Junts en el mandat anterior, sosté que portant el conveni als tribunals es vol subratllar, davant de l’Ajuntament de Girona i també de l’opinió pública, la contradicció que hi ha entre el que preveu el conveni i la gestió pública de l’aigua dels Ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter que es va acordar en la Taula del Ter del 2017. “Es va apostar clarament per una línia de municipalització de l’aigua”, va indicar Masramon. Així, després d’esgotar la via administrativa que representava el recurs de reposició, que va ser resolt negativament, Aigua És Vida va ara per la via judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot