Medi ambient

medi ambient

Alerten que cal fer estudis d’impacte abans d’instal·lar estructures com una via ferrada

El president del grup de natura Sterna, Jaume Ramot, reclama la necessitat de fer acurats estudis d’impacte ambiental abans d’autoritzar instal·lacions com ara una via ferrada. L’objectiu seria tenir un estudi que permetès de preveure l’impacte abans que aquesta estructura interaccioni amb el medi. Fa alguns dies la Generalitat va tancar l’accés al segon tram de la via ferrada de Sant Feliu de Guíxols, a la cala del Molí, de forma temporal fins a finals de maig, a causa del procés de nidificació del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii). Aquesta és una mesura que no és excepcional i que s’aplica de forma temporal en espais de nidificació. A Sant Feliu, en concret, es tanca el segon tram de la via ferrada des del dia 1 de desembre fins al 31 de maig, en un sector conegut com el Fiscorn. El primer tram es pot practicar de forma normal. L’aplicació d’aquesta mesura tampoc no és nova; ja es va dur a terme el 2023 i es preveu que mentre no s’aprovi el pla de conservació del corb marí emplomallat –en fase d’elaboració– es pot anar repetint.

El naturalista i ornitòleg Jaume Ramot explica que aquesta varietat de corb emplomallat és una espècie única que viu a la Mediterrània i que nidifica entre les illes Balears i la Costa Brava: “Actualment, d’aquesta espècie amenaçada i en perill d’extinció, n’hi ha dues-centes parelles a tot el món.” Pel que fa al tancament d’un tram de la via ferrada, Ramot destaca que aquesta és una pràctica molt habitual en zones d’escalda, especialment amb punts de nidificació. Amb tot, alerta de la necessitat de fer un acurat estudi medi ambiental abans de la instal·lació, com aquest cas, d’una via ferrada que té un gran impacte: “Aquest tipus d’infraestructures tenen un gran impacte i caldria que abans de posar-ne es fes un bon estudi d’impacte i valorar-ne la instal·lació o no.” La via ferrada de Sant Feliu de Guíxols és l’única d’Europa arran de mar. L’accés és lliure, però cal anar equipat. El recorregut està dividit en dues etapes, de dificultat mitjana i fàcil.

LA XIFRA

2
talls
Aquesta és la segona vegada que es talla de forma temporal un tram de la via ferrada per la nidificació.

LA FRASE

Aquesta varietat de corb marí és única de la Mediterrània i està molt amenaçada i en perill d’extinció”.
Jaume Ramot
nATURALISTA I ORnitòleg


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins