Medi ambient

galícia

La Fiscalia obre diligències per la marea de pèl·lets de plàstic en les costes gallegues

Astúries rep les primeres mostres de pèl·lets, però Cantàbria i Portugal encara no han trobat restes dels plàstics

Sumar estudien denunciar a la Xunta de Galícia davant la jurisdicció contenciosa administrativa per “inacció”

La Fiscalia de Medi Ambient ha obert aquest dilluns diligències per la marea de pèl·lets de plàstic en les costes gallegues i que s’estenen a les comunitats de la mar Cantàbrica, segons han informat a Efe fonts jurídiques.

La unitat especialitzada en medi ambient de la Fiscalia General de l’Estat ha obert diligències d’investigació sobre l’abocament de pèl·lets després d’obrir prèviament expedient de seguiment de la situació el dia 4 de gener.

L’abocament va començar el 8 de desembre després de la caiguda d’un contenidor d’un vaixell enfront de les costes portugueses i el primer avís a la Xunta va arribar el 13 d’aquest mateix mes.

Pel que fa al Principat d’Astúries, el seu govern ha traslladat aquest dilluns al ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el seu interès per comptar amb els mitjans de suport per a la vigilància i retirada de residus que s’han posat a disposició per part del govern central amb motiu de l’arribada de microplàstics a la seva costa.

Així ho han apuntat des de la Conselleria de Foment, Cooperació Local i Prevenció d’Incendis del Principat després que avui s’hagi confirmat l’arribada a la costa asturiana de microplàstics procedents del vaixell Toconao, amb bandera de Libèria, que el passat 8 de desembre va perdre en aigües portugueses fins a sis contenidors amb milions de pèl·lets, la qual cosa també ha afectat nombroses platges gallegues.

La troballa dels primers microplàstics en la costa asturiana ha portat al conseller de Foment, Cooperació Local i Prevenció d’Incendis, Alejandro Calvo, a activar el Pla Territorial de Contingències per Contaminació Marina Accidental del Principat d’Astúries (Placampa).

Al llarg de la jornada d’avui, agents mediambientals han continuat amb les labors de vigilància mentre les brigades de neteja han recollit els pèl·lets en els focus localitzats en la costa occidental, com a la platja de Peñarronda, situada entre els consells de Castropol i Tàpia de Casariego.

Per la seva banda, tècnics de Medi Ambient del govern de Cantàbria busquen, a les platges de la costa occidental de la regió, restes de pèl·lets de plàstics després de la troballa d’aquests en platges de Galícia, encara que l’executiu càntabre veu “improbable” trobar-los, “de moment”. “No ens consta que en cap platja de Cantàbria hi hagi cap resta”, ha informat els periodistes el conseller de Medi Ambient, Roberto Media, durant un acte en el Port de Santander.

El conseller ha assenyalat que l’executiu càntabre s’ha posat en contacte amb el govern gallec i asturià, on s’han trobat aquests plàstics després de la pèrdua de fins a sis contenidors per part del vaixell Toconao en aigües portugueses.

Segons ha afirmat el també titular de Foment i Ordenació del Territori, a Cantàbria no hi ha “cap avís ni a protecció civil ni al 112” ni de cap ajuntament o veïns.

Portugal tampoc ha detectat fins al moment a les seves platges els pèl·lets de plàstic que han aparegut a la regió espanyola de Galícia, segons han afirmat aquest dilluns a Efe fonts de la Marina Portuguesa.

Sumar està estudiant denunciar a la Xunta de Galícia davant la jurisdicció contenciosa administrativa per “inacció” davant l’abocament de pèl·lets en la costa gallega, en considerar que ha comès una “greu irresponsabilitat” per no haver actuat abans. Així ho ha avançat el portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, en una roda de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona