Medi ambient

Galícia

La Xunta cedeix i apuja el nivell de l’alerta per la contaminació de plàstics, però reclama a l’Estat que els reculli en alta mar

El president gallec, Alfonso Rueda, insinua que el seu govern està rebent un tracte diferent al que rebrien altres territoris i posa d’exemple Catalunya

L’oposició i l’executiu Estatal havien criticat el govern gallec per no demanar ajuda a l’Estat

Galícia ha elevat aquest dimarts al nivell dos l’alerta el seu pla de contingència per contaminació marina accidental (Camgal) per l’arribada a les seves costes dels microplàstics vessats fa un mes per un portacontenidors.

El president gallec, el popular Alfonso Rueda, ha anunciat la decisió durant una visita a la platja d’Espiñeiredo, a Porto do Son (A Coruña), una de les afectades per la contaminació pels pèl·lets de plàstic.

Rueda ha recordat que el govern va activar el pla Camgal el 3 de gener, quan l’Estat li va comunicar que s’havia produït un vessament del vaixell Toconao –de bandera liberiana però amb capital alemany al darrere– davant la costa del nord de Portugal. “La Xunta treballa amb els municipis en la neteja de les platges, el que demanem al govern central és que també col·labori”, ha assenyalat el popular.

En aquest sentit, ha defensat que ha pres ara la decisió d’elevar al nivell mitjà el pla de contingència perquè és el “requisit” que posa Madrid per oferir suport en la recollida d’aquests residus plàstics. Rueda ha dit que la Xunta “no té cap problema en fer-ho” però ha fet la “petició expressa” a l’executiu estatal que centri els seus treballs i esforços en la mar, on té les competències exclusives, i eviti l’arribada de més plàstics a les platges. “Hi ha sacs que no han arribat a les costes i és el moment de recollir-los. “És ara que estan a la mar i les corrents d’aquests dies ho faran més fàcil”, ha reblat.

Els partits de l’oposició a Galícia –com PSdeG-PSOE, Sumar, Podem o BNG– i l’executiu espanyol havien criticat el govern de Rueda per no demanar ajuda a l’Estat per fer front a la crisi mediambiental. El president gallec ha afirmat avui que si el vessament s’hagués produït en un altre territori, “a Catalunya, per exemple”, l’executiu espanyol no posaria “els requisits que en estan exigint per activar la seva col·laboració”. A més, ha incidit que tampoc “no haurien tardat fins al 4 de gener” per informar al govern autonòmic afectat de la situació. Rueda ha reiterat que Madrid estava al cas de l’incident “des de principis de desembre”.

Per contra, el delegat del govern espanyol a Galícia, Pedro Blanco, ha assegurat que “ha quedat clar la Xunta era coneixedora de la situació i l’arribada dels pèl·lets des del 13 de desembre i no va fer res”. El candidat del PSdeG-PSOE ha acusat Rueda de “mentir” als gallecs i “ocultar” la crisi. “Fa un mes, el president va convocar les eleccions se’n va anar de vacances i va amagar el que està passant al nostre litoral”, ha afirmat en declaracions des l’Illa de Arousa, on ha visitat una de les platges on han aparegut microplàstics.

Els pèl·lets arriben a França

Arguments similars ha donat la vicepresidenta de la Xunta i consellera de Medi Ambient, Ángelez Vázquez, que ha apuntat que alguns documents acrediten que el govern de Portugal va informar al seu homòleg espanyol sobre la pèrdua dels contenidors del Toconao el mateix 8 de desembre. “Ens agradaria saber què va passar des d’aquell moment fins al dia 3 de gener, que és la primera comunicació oficial que té la Xunta al respecte”, ha assenyalat. Vázquez ha defensat que hi ha uns protocols i que la Xunta rep cada dia avisos relacionats amb residus no podia activar el seu pla de contingència sense saber que s’havia produït un vessament marítim. “No es pot posar en marxa el pla Camgal ni per un sac [de plàstics] ni per cinc. Ara bé, sí que s’ha de posar en marxa per mil sacs de 25 quilos, perquè són milers de partícules”, ha argumentat

Vázquez ha confirmat que els pèl·lets de plàstic ja han arribat a la costa francesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins