Medi ambient

cruïlles

Presenten el pla per adaptar els boscos de la Gavarres a l’emergència climàtica

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha presentat aquest matí el nou Pla d’Incendis Forestals de les Gavarres, que té l’objectiu de planificar com han de ser els boscos del massís en unes condicions climàtiques cada cop més càlides i seques. El pla abasta 39.800 hectàrees del Baix Empordà i el Gironès, la meitat de les quals estan situades en espais naturals protegits, i actualitza el document de referència consensuat pels diversos agents el 2005. Per elaborar-lo s’ha treballat estretament amb el Consorci de les Gavarres, la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal, els Bombers de la Generalitat, les administracions locals i els propietaris privats de les Gavarres.

El pla compta amb un estudi ambiental estratègic que aquest mes ha de ser sotmès al tràmit d’informació pública i consultes a administracions i persones interessades. Posteriorment passarà l’avaluació ambiental estratègica per garantir que les actuacions previstes són compatibles amb els objectiu de conservació dels valors naturals de les Gavarres. Les actuacions planificades afecten un 10% de la superfície total del massís. Segons el departament, assegurant la gestió d’aquesta superfície estratègica es protegeix tota la resta.

Treballs al Puig d’Arques

El conseller Mascort ha visitat aquest matí els treballs de prevenció d’incendis que s’estan portant a terme al voltant del Puig d’Arques, dins el terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. Consisteixen en la reducció de la càrrega de combustible en àrees estratègiques per evitar els grans incendis forestals i generar oportunitats d’actuacions d’extinció segures. Aquests treballs, que tenen un cost de 171.216 euros, es porten a terme en el marc d’ajuts del departament a través del Centre de la Propietat Forestal. Se’n beneficia l’Associació de Gestors Forestals de les Gavarres i afecten una zona de 75 hectàrees.

Perill d’incendi molt alt

Segons explica el departament, el risc d’incendi a les Gavarres sol ser molt alt a causa de la seva estructura forestal, que és molt contínua, i a la densitat de població i d’infraestructures de la zona perimetral. A més, el despoblament del massís i l’abandonament de les activitats primàries han comportat la desaparició d’espais oberts i l’acumulació de combustible. Paral·lelament, els nous usos de lleure han fet augmentar la freqüentació al massís. Tot plegat ajuda a fer més favorable el desenvolupament de grans incendis.

El departament recorda que la sequera, a més, està provocant la mortalitat o el decaïment de la vegetació en el conjunt de les comarques de Girona. A través del satèl·lit Sentinel, s’estan detectant les zones de canvi de l’estat de la vegetació, ja sigui per la sequera, incendis o altres circumstàncies. La comparativa d’imatges de setembre de 2022 i 2023 permet tenir una primera aproximació de zones on poden haver-hi episodis de mortalitat. Segons les dades preliminars, hi ha afectades 3.219,6 hectàrees, principalment pastures (1.068 ha), alzines sureres (829 ha), matollars (337 ha), alzines (293 ha), pins (273 ha) i altres espècies (328 ha).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva