Medi ambient

Parlament Europeu

El Parlament Europeu revisa les normes sobre les emissions industrials i ramaderes

Les normes s’aplicaran a les grans explotacions porcines i avícoles

Brussel·les avaluarà si cal estendre-les al sector boví

El Par­la­ment Euro­peu ha apro­vat aquest dimarts la regu­lació comu­nitària que fixa noves nor­mes per reduir les emis­si­ons con­ta­mi­nants de les ins­tal·laci­ons indus­tri­als i agroin­dus­tri­als a la Unió Euro­pea (UE), inclo­ses les explo­ta­ci­ons mine­res i rama­de­res.

La Revisió de la Direc­tiva d’Emis­si­ons Indus­tri­als, que ha estat apro­vada per 393 vots a favor, 173 en con­tra i 49 abs­ten­ci­ons, esta­bleix nous nivells d’emis­si­ons més estric­tes –de substàncies com òxids de nitro­gen, amoníac, mer­curi, metà i diòxid de car­boni– per pro­te­gir la salut humana i el medi ambi­ent. La nova legis­lació també fixa objec­tius de ren­di­ment medi­am­bi­en­tal per al con­sum d’aigua i l’ús de matèries pri­me­res.

En el sec­tor agroin­dus­trial, la direc­tiva limita les emis­si­ons de les grans gran­ges de rama­de­ria inten­siva. Les nor­mes s’apli­ca­ran a les explo­ta­ci­ons por­ci­nes amb més de 350 caps de bes­tiar, a les gran­ges de galli­nes pone­do­res amb més de 300 ani­mals i a les explo­ta­ci­ons de pollas­tres d’engreix amb més de 280 ani­mals.

En que­den exclo­ses les gran­ges que crien porcs de manera exten­siva o orgànica i a l’exte­rior “durant una part sig­ni­fi­ca­tiva de l’any”, les explo­ta­ci­ons bovi­nes i la cria d’ani­mals per a ús domèstic.

Les nor­mes s’apli­ca­ran de manera pro­gres­siva a par­tir de 2030 i començant per les gran­ges més grans. Al mateix temps, l’Euro­cam­bra ha acor­dat que la Comissió avaluï, abans que fina­litzi el 2026, si cal pren­dre mesu­res addi­ci­o­nals res­pecte a les emis­si­ons del sec­tor boví i pels pro­duc­tes agrícoles col·locats al mer­cat comu­ni­tari.

Les orga­nit­za­ci­ons eco­lo­gis­tes han cri­ti­cat que la direc­tiva no s’apli­qui a les explo­ta­ci­ons bovi­nes, ja que la cria d’ani­mals de granja genera el 54% de les emis­si­ons de metà, prin­ci­pal­ment del boví.

A banda del sec­tor rama­der, les noves nor­mes també s’apli­ca­ran a les ins­tal·laci­ons indus­tri­als, el sec­tor extrac­tiu –les mines– i les grans fàbri­ques de bate­ries. La revisió afecta la mine­ria i trac­ta­ment de mine­rals no energètics produïts a escala indus­trial, com ferro, coure, or, níquel i platí. La norma obre la porta a incloure altres mine­rals indus­tri­als si la Comissió Euro­pea (CE) ho pro­posa.

En aquest sen­tit, incor­pora una clàusula perquè la Comissió revisi i avaluï la imple­men­tació de la direc­tiva cada cinc anys, començant el 2026.

La revisió insta els Estats mem­bres a pre­veure “san­ci­ons efec­ti­ves, pro­por­ci­o­na­des i dis­su­a­si­ves per a aquells que infrin­gei­xin les mesu­res adop­ta­des per imple­men­tar la direc­tiva. Aques­tes mul­tes han de tenir en compte “la gra­ve­tat i duració de la infracció”, si és “recur­rent” i l’afec­tació sobre les per­so­nes i el medi ambi­ent.

En cas dels incom­pli­ments més greus, les san­ci­ons hau­ran de ser almenys del 3% de la fac­tu­ració anual de les empre­ses a la UE.

Els Estats també hau­ran de vet­llar que les per­so­nes tin­guin dret a recla­mar una com­pen­sació quan hagin patit un per­ju­dici sobre la seva salut “com a resul­tat d’una vio­lació de les nor­mes naci­o­nals que trans­po­sen de la direc­tiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.