Medi ambient

medi ambient

Les obres per renaturalitzar el riu Congost a Granollers començaran a l’abril

És una primera fase del projecte per crear una anella verda que uneixi tota la ciutat gràcies a fons europeus

Ho ha anunciat l’alcaldessa, Alba Barnusell en la visita de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la ciutat, aquest dimecres

Les obres per a la renaturalització del riu Congost al seu pas per Granollers, començaran a l’abril. Ho ha detallat l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell durant la visita de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la capital del Vallès Oriental, aquest dimecres. Forma part del projecte Connecta Congost Natura 2025, que es va presentar la legislatura passada, el juny de 2022, i ara és més a prop de materialitzar-se. Es vol unir el riu amb el parc del Congost. Per això els àmbits d’actuació són la transformació d’un tram del vial de circulació del passeig Fluvial en un espai naturalitzat, l’ampliació del parc del Congost, amb la plantació de més arbrat i vegetació, i la seva connexió amb diversos espais urbans. Totes les actuacions són una primera fase de l’anella verda que ha d’unir tota la ciutat, i que es finançaran a través dels fons europeus Next Generation. En aquest sentit, l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha explicat que la renaturalització del Congost, “és un projecte que es podrà aplicar a altres espais per crear una xarxa de corredors verds que connectarà els parcs i jardins entre ells, formant una autèntica infraestructura verda».

En un espai de 66.800 metres quadrats es canviarà el paviment dur de 25.500 m2 i s’habilitaran noves zones verdes, i es plantaran 700 arbres. També es prioritzarà la mobilitat sostenible, a peu i en bicicleta, i es limitarà la velocitat i l’accés dels vehicles de motor. Una de les actuacions més destacables és la construcció d’una passarel·la que travessarà el riu a l’altura del carrer Isabel de Villena. Les places d’aparcament de l’espai de l’àmbit es traslladaran al passeig de la Conca del Besòs.

Per afavorir la biodiversitat de l’entorn fluvial es recuperarà el curs natural del riu, s’eliminaran les travesses de formigó per a millorar la connectivitat ecològica, es plantarà vegetació autòctona i es crearan refugis i microhàbitats per a la fauna. Amb les actuacions, que volen tenir enllestides el 2025, el govern municipal vol generar un espai inclusiu, accessible i saludable, amb menys trànsit, menys contaminació atmosfèrica i menys soroll, adequat per a la pràctica d’activitats esportives i d’oci, així com de promoció de l’activitat econòmica de proximitat. Un 79% del finançament del projecte prové de fons europeus, així d’un pressupost total de 4.2 milions d’euros, 3.3 seran a través dels Next Generation.El projecte s’emmarca en el model de ciutat que proposa el Pla Estratègic Granollers 2030 i respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Des del grup d’ERC, a l’oposició al consistori, a través de les xarxes, han defensat que el projecte del Congost es queda curt. Han explicat que hauria d’enllaçar els parcs del Lledoner, Ponent, Congost i Palou. Pels republicans caldria planificar la transformació verda de la ciutat com un tot, amb més verd a la trama urbana, acabar amb les places dures i fer un parc central a Torras Villà, com va explicar la cap de l’oposició d’ERC, Núria Maynou, en l’entrevista del febrer al diari El Punt Avui.

Transformació energètica

També s’ha aprofitat la visita de la ministra per donar a conéixer els projectes granollerins cap a la transició energètica. És el cas de la rehabilitació energètica de 140 habitatges al barri Grup Primer de Maig, que poden arribar a suposar un estalvi en el consum d’energia d’entre el 30 i el 45 %. Un projecte que també es nodreix de fons europeus, gestionats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Gestió Urbana.

També s’ha recordat dos dels dels principals projectes vinculats a l’energia, que es van explicar en la presentació del PAM: la nova planta fotovoltaica de Can Cabanyes, que pretén ser la instal·lació pública més gran d’aquest tipus existent al país, i la creació de Granollers Energia, una nova empresa pública en què l’Ajuntament produïrà energia a través de fonts sostenibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA