Medi ambient

Els cubells es multipliquen

Montjuïc, amb un miler de domicilis, forma part de la dotzena de barris on al maig l’Ajuntament de Girona estendrà el porta a porta

La duplicació de targetes de contenidors tancats, la gestió més habitual a l’oficina oberta l’any passat amb el nou contracte

Un veí es pregunta com pot treure la brossa al vespre si de les 15 a les 24 hores és a treballar

Abans que a l’octubre s’ampliï el servei porta a porta comercial, els cubells es multiplicaran exponencialment a Girona. És una de les conseqüències del desplegament del contracte de neteja i recollida viària, adjudicat el 2022 a la unió temporal d’empreses FCC Arema Girona per 168 milions d’euros i una durada de vuit anys. A partir del maig, una dotzena de barris s’afegiran a Campdorà, Pujada de la Torrassa i Sant Daniel i hauran de dipositar els diferents tipus de brossa en un cubell i treure’l al pas de la porta. El barri de Montjuïc, amb uns 3.500 veïns i 1.070 habitatges, serà un dels nous de la llista.

El president de l’associació de veïns de Montjuïc, Àlex Ceballos, admet que hi ha “inquietuds” amb vista a la recollida porta a porta (PaP) domiciliària. La setmana passada representants veïnals van assistir a una sessió informativa a càrrec de la consultoria ambiental Spora, contractada amb el nou contracte. “Hi ha dubtes i preguntes, és clar. Per exemple, si una persona treballa de les 3 de la tarda a les 12 de la nit, com ho ha de fer”, exposa Ceballos.

Fins ara, en aquells barris on ja ha començat aquest sistema, la recollida d’orgànica es fa el dilluns, el dimecres i el dissabte; d’envasos, el dimarts i el divendres; de paper i cartró, el dijous; de la resta, el diumenge, i de les restes vegetals, el dilluns. Per treure al carrer hi ha un cubell blanc, però per tenir a dins de casa hi ha un cubell airejat de color marronós. L’horari per treure la brossa és cada dia de les 20 a les 21 h. El cubell s’ha de tornar a entrar a casa abans de l’endemà a les 9 h.

Canvis a la vista

De tota manera, segons les fonts consultades, hi podria haver canvis. Podria donar-se el cas que cada habitatge tingués dos cubells en lloc d’un i que, a més, el vidre s’integrés a la recollida PaP. El president de l’associació de Montjuïc, Àlex Ceballos, explica que personal municipal o de l’empresa que assessora el consistori té la intenció de desplaçar-se al local de l’associació al barri dues vegades al mes d’abril per resoldre dubtes. El president en té un. “Què passarà amb la targeta que servia per a bonificacions en el rebut de les escombraries si s’anava a la deixalleria un mínim de sis cops a l’any?”

Tòtems als edificis

A banda de les cases unifamiliars, el PaP també arriba als blocs de pisos. En principi, segons explica Ceballos, la voluntat de l’empresa és acordar amb els presidents de les comunitats l’emplaçament dels tòtems on els veïns hauran de dur la brossa fora de l’edifici. Ja no hi haurà contenidors. “El més important és tenir informació”, afirma el representant veïnal. Amb el PaP, l’Ajuntament intenta augmentar el percentatge de recollida selectiva – del 51,94% el 2022.

A banda de Montjuïc i segons va informar l’Ajuntament al febrer, els barris on s’estendrà el PaP són: Sant Narcís (centre històric), Domeny-Taialà (nord), Torre Gironella, Pedreres, una part de Montilivi, la Creueta, Palau-sacosta, Avellaneda, Mar Xirgu, una part de Fontajau, Germans Sàbat i Mas Catofa. Gairebé tots aquests barris ja figuraven com a escollits per al PaP en l’estudi encarregat el 2021 per l’anterior equip de govern, de Junts i ERC. A Sant Narcís, Domeny-Taialà i Montilivi-la Creueta hi haurà un model mixt perquè la previsió és que també hi hagi contenidors al sud de Sant Narcís o al sud de Domeny.

Campdorà és un dels veïnats on ja hi ha el PaP. Hi viuen unes 150 persones. El president de l’associació de veïns, Paco López, assenyala que hi ha cubells tant al pla de Campdorà com a Campdorà de Dalt i que, tot i les reticències inicials, personalment ell està satisfet. Els residents en aquest disseminat troben a faltar –expliquen– que el sistema inclogui la recollida de vidre, que encara llancen al contenidor. Això podria canviar d’aquí a unes setmanes, segons els van explicar responsables de la consultoria ambiental Spora en l’esmentada reunió.

A Campdorà –explica López– hi ha algunes queixes pel fet que, de vegades, quan es recull la fracció de plàstic o de cartró alguns d’aquests residus cauen del camió de recollida per falta de lona i queden escampats pel carrer. A banda d’això i de no poder utilitzar el cubell per al vidre, el representant veïnal considera que el servei és “bo”.

Suport i assessorament

El nou contracte de neteja i recollida viària ja preveia l’obertura d’oficines de suport a la gestió de residus (Osgre). El maig del 2023 se’n va obrir la primera. Personal de la consultoria Spora atén consultes, assessora i dona suport en el reciclatge. En una visita a l’espai, la setmana passada, la persona que atenia el públic va haver de fer el duplicat d’una targeta per obrir contenidors tancats a l’Eixample, entre altres gestions. Aquest tipus de dipòsits, també coneguts com a contenidors intel·ligents, augmentaran al desembre. Fins ara, hi ha 4.858 usuaris, incloent-hi els establiments comercials, paradistes del Mercat del Lleó i veïns de l’Eixample i el Mercadal.

La duplicació de targetes de contenidors tancats, que és gratuïta, és la gestió més sol·licitada. També es demana informació sobre el funcionament dels esmentats contenidors intel·ligents. Hi ha veïns sensibilitzats –explica l’empleat– que demanen quan comença el PaP al seu barri. “La gent va descobrint que hi ha l’oficina”, diu el representant de Spora. La primera Osgre és al carrer del Carme, 123. Obre de les 11 del matí a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 8 del vespre.

LES FRASES

Som novells en això i la gent té inquietuds. Tindrem dues reunions i ens vindran a explicar com funciona
Àlex Ceballos
president de l’associació de veïns del barri de Montjuïc

LA XIFRA

Al principi semblava incòmode, però ara que ho estem fent veus que va bé
Paco López
president de l’associació de veïns de campdorà
51,94
per cent
de reciclatge tenia Girona l’any 2022. El consistori aspira a arribar al 60% el 2030, objectiu fixat quan va aprovar el nou contracte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona