Medi ambient

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

El congrés d’enguany, que ha atret unes 1.700 persones, ha posat el focus en la prevenció de residus, ha parlat dels envasos i de la seva gestió i també ha fomentat el reciclatge, la reparació i la reutilització

L’estratègia de París per eliminar els plàstics d’un sol ús a la ciutat durant els Jocs Olímpics i Paralímpics d’aquest estiu, les llars d’infants ecològiques a Brussel·les i diferents iniciatives que es duen a terme a Londres i a la localitat francesa de Courbevoie per evitar que es llencin excessives quantitats de menjar han estat alguns dels casos que s’han presentat durant la tercera i última jornada del #wasteinprogress.

El Fòrum de Gestió de Residus Municipals, que ha tingut lloc durant tres dies al Palau de Fires de Girona, ha tancat avui la sisena edició i ho ha fet amb testimonis procedents de Finlàndia, Irlanda, Regne Unit, França i Bèlgica. A partir de l’experiència de nombrosos ponents, sobretot d’àmbit internacional, del 16 al 18 d’abril el certamen ha posat en comú iniciatives i polítiques municipals de prevenció de residus per avançar de manera efectiva cap a la descarbonització total.

Els nous reptes en la gestió dels envasos, la reutilització i la preparació per aquesta reutilització, i els plans i estratègies per prevenir els residus i combatre el malbaratament alimentari han estat els eixos vertebradors de les tres jornades.

El primer centre comercial que només comercialitza productes reparats, reciclats i reutilitzats a Suècia; una iniciativa pionera i innovadora a Aarhus (Dinamarca) per reutilitzar gots; el nou sistema fiscal implantat el 2022 a Tübingen (Alemanya) sobre els productes que utilitzen envasos d’un sol ús, i l’estratègia de Tallin (Estònia) per reduir l’elevat quantitat de residus als grans esdeveniments públics han estat també alguns dels temes que han compartit l’espai amb una vintena d’expositors.

Els Talks & Debate de la tarda han abordat el paper de l’administració en el foment de negoci basats en la prevenció de la pèrdua d’aliments i ha comptat amb la participació de representants de la Fundació Espigoladors, Mercabarna, Pont Alimentari, Banc de Recursos, el restaurant Semproniana i Oreka. L’assistència total després d’aquests tres dies ha estat d’unes 1.400 persones.

Un fórum de referència

El #wasteinprogress, que avui ha posat el punt i final a la sisena edició, va néixer el 2017 amb l’objectiu de reunir a Girona empreses i administracions d’arreu de l’Estat per compartir experiències al voltant de la gestió de residus i la voluntat de millorar les ciutats i el futur dels seus habitants a partir de la posada en comú d’experiències sobre una temàtica concreta.

Amb el pas dels anys s’ha convertit en un fòrum de referència estatal en matèria de gestió de residus municipals. D’entrada es va posar al damunt de la taula els diferents models d’èxit de les grans ciutats, comptant amb la participació de 410 administracions i 21 empreses especialitzades. Una xifra que va augmentar el 2018, quan el fil conductor va ser la gestió de residus en regions i municipis turístics i grans esdeveniments. La tendència va continuar a l’alça, amb 560 administracions i 24 empreses especialitzades el 2019, en què es va parlar sobre el pagament per generació i tecnologia.

Després de dos anys de parèntesi per la pandèmia del coronavirus, el 2022 el congrés va celebrar la seva quarta edició tornant amb força, amb 1.500 visitants, fins a 620 administracions i 25 empreses especialitzades. L’orgànica com a element clau en els nous models de recollida selectiva en va ser el seu tema principal. L’any passat va abordar la implantació de nous models de recollida amb identificació del generador i, com a novetat, es va repartir per primera vegada en tres jornades completes, al matí i a la tarda, amb rècord de visitants: 1.700 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen els carrers de Figueres

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona