Medi ambient

Medi Ambient

L’ACA millorarà amb 1,3 milions la maresma de les Filipines

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha tret a subhasta les obres per restaurar la maresma de les Filipines-Remolar, que forma part dels espais naturals del delta del Llobregat i que està en mal estat, segons recull el pla de gestió del districte de la conca fluvial de Catalunya 2016-2021. L’ACA destinarà 1,3 milions d’euros a una sèrie d’obres per actuar contra la causa del mal estat de la maresma: rep aigua contaminada procedent de l’activitat agrícola i industrial a través del canal de la Vidaleta i no hi entra aigua superficial de qualitat acceptable. La poca renovació de les aigües fa que s’alteri l’ecosistema, i el problema és agreujat per la sequera, ja que l’absència d’aigua fa que aquest espai, que fa uns anys mantenia un millor estat de conservació, perdi qualitat i biodiversitat, segons la memòria del projecte.

Es preveu millorar la inundabilitat de la maresma amb diverses actuacions, dividides en dues fases. El projecte de l’ACA té en compte el que va plantejar l’Ajuntament de Viladecans el 2016, que proposava com a principals solucions bombar aigua de bona qualitat des del freàtic cap a les diferents zones de la maresma. Això anirà acompanyat de treballs complementaris per anivellar motes i camins per tal d’evitar inundacions d’aigua contaminada. També es faran obres d’ajust i reparació de comportes i canonades que comuniquen els diferents sectors de la maresma.

Les obres es dividiran en dues fases. En la primera s’excavarà una bassa profunda, que suposarà moure 6.676 metres cúbics de terra. Es captarà aigua del braç de la Vidala amb un sistema que inclourà tubs, arquetes i cargols. En la segona fase es perforarà un pou i s’instal·larà una bomba per extreure aigua, que posteriorment es distribuirà. També s’instal·laran plaques solars per subministrar energia a la bomba del pou. L’objectiu és aconseguir aigua de bona qualitat del freàtic i dur-la a la maresma.

Per evitar que la presència de màquines i operaris alteri la biodiversitat, així com l’ús públic de la zona, l’ocupació de l’obra es limitarà als camins existents. També es tindran en compte els períodes en què els ocells nidifiquen a l’entorn de la maresma. Per aquest motiu cadascuna de les dues fases s’executarà en quatre mesos, i la proposta és que es facin entre els mesos de setembre i desembre en dos anys consecutius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Una tercera sentència tomba la ‘superilla’ de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA
Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses
policial

Els Mossos desplegaran la Unitat de Medi Ambient al port de Tarragona al juny

TARRAGONA