Medi ambient

sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

L’episodi de pluges generals des de dissabte ha fet revifar els cabals fluvials i ja han entrat als embassaments de les conques internes del país els primers 7 hm³. Només és el començament de l’aportació d’aigua que es produirà els propers dies perquè l’escorrentia dels aqüífers i el subsòl tot just acaba de començar. Avui les conques internes de Catalunya ja tenen 133 hm³ de reserves, set més que dissabte 27 d’abril quan va iniciar-se l’episodi generalitzat – al Pirineu de Lleida havia començat abans. Al Ter-Llobregat són 122,5 hm³ (el 20% de capacitat) quan fa tres dies estaven a 116 i el 19% – el diumenge, ja en plena escombrada general de precipitacions el sistema Ter-Llobregat ja va guanyar el primer hectòmetre.

Està sent un episodi excepcional, no perquè sigui anòmal a la primavera, sinó perquè les darreres primaveres sí que havien estat anòmales. Així, al conjunt de Catalunya, ahir dilluns 29 d’abril era el dia més plujós en dos anys i mig, des del 23 de novembre del 2021. Ahir al vespre i nit patacs d’aigua enyorats des de feia massa temps feien créixer els cursos inferiors del Llobregat i el Besòs fins al punt que es va declarar l’alerta al tram baix del Llobregat, on el cabal a Sant Vicenç dels Horts era de 225 m³/s quan era de 2,5 m³/s abans de l’episodi, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) –sense declarar-se oficialment l’alerta es va llançar un avís de risc pels 74,7 m³/s del cabal del Besòs a Santa Coloma de Gramenet. L’estació meteorològica de Viladecans va registrar fins a la mitjanit 125 l/m² però també 95,8 Terrassa; 56,3 Girona; 40,1 Espot; 47,2 Castellnou de Bages; 42 Tàrrega; o 33,8 Blancafort.

I el que és més important per les reserves dels pantans, es van registrar 25,6 l/m² al pantà de Siurana; 50,3 al pantà de Darnius-Boadella; 56,6 a Ulldeter –a la capçalera del Ter– o 53,6 a Gisclareny i 58,9 a Port del Comte – a les capçaleres de la conca del Llobregat.

Aquest migdia el cabal de l’afluent de la Muga que alimenta l’embassament de l’Alt Empordà, l’Arnera, superava el m³/s i la mateixa Muga els 3 m³/s a Sant Llorenç. El cabal del Ter superava els 7,4 m³/s a Sant Joan de les Abadesses i l’afluent Gurri 1,8 m³/s a les Masies de Roda. L’aigua entrava al pantà de Sau a Roda de Ter a un ritme de 55,9 m³/s, és a dir, 55.900 litres per segon. A Guardiola de Berguedà, el cabal del Llobregat era de 40,4 m³/s i de 5 m³/s a Aigua de Valls, afluent del Cardener, a la mateixa conca del Llobregat.

«Boníssimes notícies però no suficients per dir que hem revertit la situació» greu de sequera, advertia al migdia la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: “No ha arribat encara el moment de desfer les mesures de l’emergència”. L’executiu recorda que, tot i el notable episodi de pluges, les reserves al sistema Ter-Llobregat tot just se situen en un 20%. Evidentment la situació és sensiblement millor que el perillós 14% a què s’havia arribat abans de les precipitacions de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

L’Oncolliga dona 8.000 euros a l’Hospital d’Olot per comprar tres lliteres

OLOT
societat

Terrassa dedicarà la propera edició de la Fira Modernista a Lluís Muncunill

Terrassa
Societat

La multireincidència, en el punt de mira del pla de seguretat

Barcelona
societat

Els pescadors d’arrossegament divideixen la veda per deixar regenerar el peix

Cambrils
societat

Prop d’un milió d’euros per a 29 entitats socials de la demarcació

girona

La Fira de Sant Isidre augmenta l’espai gastronòmic

Viladecans

Girona celebra la Setmana de la Natura Urbana amb més de 90 activitats

GIRONA
societat

Reforça la policia local amb 23 agents per lluitar contra la sensació d’inseguretat

Manresa
PALAmÓS

Presenten la primera embarcació 100% elèctrica feta a Catalunya

PALAMÓS