Medi ambient

medi ambient

Barcelona passa de fase de sequera a fase d’excepcionalitat

Es flexibilitzen algunes de les mesures vigents fins ara que bàsicament afectaven els serveis municipals.

L’Ajuntament de Barcelona ha canviat la fase del Protocol per situació de sequera d’emergència I a excepcionalitat, d’acord amb la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua de decretar l’excepcionalitat hidrològica a la conca del Ter-Llobregat, que abasteix la ciutat de Barcelona. En aquesta fase es flexibilitzen algunes de les mesures vigents fins ara que bàsicament afectaven els serveis municipals.

En aquesta fase no hi ha afectació de l’abastament d’aigua potable a la població. El decret limita la dotació d’aigua en alta a 230 litres per habitant i dia als municipis afectats. Barcelona se situa en aquest moment a 157 litres per habitant i dia, és per aquest motiu que no es preveu cap afectació vinculada a l’abastament de la xarxa d’aigua potable.

En la fase d’excepcionalitat es continuarà sense regar els parcs i jardins de la ciutat (zones de gespes, prats i plantes de temporada) però sí que es reprendrà el reg de supervivència en horari nocturn amb aigua potable de l’arbrat i plantes arbustives. A més, es mantindrà el dispositiu de reg amb aigua freàtica en torn de matí que permet ampliar la capacitat de reg arreu de la ciutat. Amb aquest dispositiu en marxa s’arriba a un estalvi del voltant del 50% de l’aigua potable que es fa servir per al reg a tota la ciutat.

En excepcionalitat es garanteix la plantació d’arbustos i arbres a les obres d’urbanització de carrers que incorporen un sistema de reg gota a gota o amb aigua freàtica. Als horts urbans, tant públics com privats, es permet el reg de supervivència però es mantindrà la campanya informativa als usuaris i usuàries per reduir al màxim l’ús d’aigua i l’obligació de fer-ho amb regadora.

Les piscines municipals es mantindran obertes perquè totes disposen de sistema de recirculació de l’aigua, condició indispensable per fer-ne el reompliment amb el mínim d’aigua necessari. Igualment, es mantindran els plans d’estalvi d’aigua engegats als centres esportius municipals. L’Ajuntament inclourà les piscines municipals com a refugi climàtic aquest estiu, aplicant els preus públics corresponents a cada instal·lació.

Pel que fa a la neteja urbana, en la fase d’excepcionalitat es mantindrà la neteja de carrers amb el 100% del servei amb aigua freàtica. En aquesta fase resta prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, tant públics com particulars, excepte si la neteja es realitza per risc sanitari o per risc a la seguretat viària. Els brolladors de les fonts ornamentals es mantenen tancats en aquesta fase.

L’abastament d’aigua a Barcelona té majoritàriament un origen superficial provinent de les conques dels rius Ter i Llobregat per a l’aigua potable, i del subsòl per a l’aigua no potable, que és l’aigua freàtica que es fa servir en determinats serveis municipals. Des de l’anterior episodi de sequera, l’any 2008, Barcelona ha treballat de forma intensa per esdevenir una ciutat resilient en aquest àmbit i ha reforçat les polítiques d’optimització dels usos de l’aigua. De fet, és pionera en l’ús d’aigua freàtica i ara encara n’amplia més els usos. L’Ajuntament ha realitzat una inversió de 14,4 milions d’euros per millorar i ampliar la xarxa d’aigua freàtica de la ciutat.

Barcelona també ha creat un grup de treball sobre sequera en el qual hi participen totes les administracions i operadors implicats. Un espai que serveix per compartir l’evolució de la situació de sequera i la coordinació de les mesures que s’apliquen en cada moment.

Consells a la ciutadania

Aixetes i rentamans: Una aixeta oberta suposa un consum de 12 litres d’aigua per minut. Recordar sempre tancar l’aixeta, usar reguladors de cabal i revisar possibles fuites.

En la mesura del possible instal·lar cisternes de vàter amb doble descàrrega o per reduir la capacitat de la cisterna incorporar-hi un objecte que ocupi volum.

No omplir la banyera, que suposa un consum de 300 litres, una dutxa en són 50.

Fer servir la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i fer, sempre que sigui possible, el programa d’estalvi.

Si es disposa de d’assecadora de condensació, aprofitar l’aigua sobrant per fregar el terra.

Regar les plantes en horari nocturn per evitar que l’aigua s’evapori. Instal·lar sistemes de reg gota a gota i plantar vegetació mediterrània autòctona.

L’Ajuntament de Barcelona mantindrà activa la campanya de comunicació amb accions informatives i de sensibilització ciutadana i sobre les accions d’estalvi i restriccions parcials d’usos durant la fase actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Quatre morts i una quinzena de ferits a Palma en enfonsar-se part d’un restaurant

barcelona

Els Mossos carreguen en una protesta contra la desfilada de Vuitton

Barcelona
urabnisme

L’Ajuntament vol un acord en aquest mandat sobre les afectacions per la Sagrada Família

barcelona

El poble deixa de dependre de les garrafes per tenir aigua de boca

La Vilella Baixa
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs