Medi ambient

El Consorci de les Gavarres demana regular urgentment l’accés al massís

Els quatre comptadors han registrat prop de 85.000 persones en un any però els visitants al massís “són molts més”

L’increment d’usuaris al massís de les Gavarres és un fet “evident” els darrers anys i que preocupa el Consorci que s’ocupa de la gestió del massís, segons recull l’Acn. A tall d’exemple, només els comptadors situats en quatre punts emblemàtics han registrat més de 80.000 persones en un any. Al castell de Sant Miquel hi ha pujat 50.000 persones, al Puig d’Arques 17.000, a l’ermita de Fitor s’hi van acostar 7.000 persones més i als Àngels més de 10.000.

Aquestes xifres, però, es queden “molt lluny” de la quantitat de persones que accedeixen al massís, ja que l’extensió és molt gran i s’hi pot entrar per moltes bandes. A més, les competicions esportives han anat a l’alça i des del Consorci demanen una regulació “urgent” al Govern.

La pandèmia va suposar un punt d’inflexió en relació a l’accés als espais naturals per part de la ciutadania. Des d’aleshores, el nombre de persones que aprofiten els caps de setmana per anar a passejar, fer bicicleta o curses en zones naturals d’arreu del país s’ha incrementat de manera “evident”. Un dels espais més freqüentats és el massís de les Gavarres. El problema és que és molt complicat saber la quantitat de gent que hi passa cada cap de setmana, entre altres coses per la gran quantitat d’accessos que té.

Per això, des del Consorci de les Gavarres van apostar per col·locar comptadors d’usuaris en punts concrets i emblemàtics. Actualment n’hi ha quatre, l’ermita de Fitor, el camí del santuari dels Àngels, el Puig d’Arques i el castell de Sant Miquel. En el darrer any el nombre de visitants que han passat per algun d’aquests quatre punts ha estat de prop de 85.000 persones.

Aquesta xifra, però, queda molt lluny del nombre real de persones que han fet ús del massís i que no han passat per aquests quatre llocs emblemàtics de les Gavarres. Des del consorci reconeixen que la quantitat de persones que van a gaudir del massís és “especialment alta” els caps de setmana.

I és que cal tenir en compte que entre dissabte i diumenge es concentra una gran quantitat d’usuaris. D’una banda els passejants, d’altra els ciclistes i, cada vegada més, participants en curses de muntanya. Tot plegat ha portat al Consorci de les Gavarres a demanar una regulació “urgent” d’accés, per tal que l’ens tingui una eina per poder gestionar millor i assegurar la preservació de l’espai.

El problema, explica el gerent del consorci, Quim Gubau, és que les Gavarres no són parc natural, sinó que és un espai natural protegit. Això fa que l’ens no tingui possibilitat d’aplicar una normativa, que cal fer des del Parlament de Catalunya.

“Aquí el que fa falta és tenir una llei d’accés al medi natural, que és un tema pendent des de fa temps i que cal abordar de manera urgent. No només per les Gavarres, sinó per la resta d’espais naturals de Catalunya, ja sigui pels que tenen gorgues o per activitats esportives d’alta muntanya”, assenyala Gubau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EDUCACIÓ

Una seixantena de docents participen en la primera jornada de l’eduCAC

GIRONA
societat

Fins a un 15% de les normes aprovades a Barcelona des de mitjan segle XX estan “obsoletes”

Barcelona
successos

L’incendi de Tortosa, estabilitzat

Tortosa
societat

El Suprem rebutja convertir milers d’interins de llarga durada en fixes

barcelona
ciutat del vaticà

El papa es disculpa després de demanar vetar els homosexuals en els seminaris

barcelona
habitatge

Nous ajuts per a la construcció de pisos de lloguer social

barcelona

El nombre de vols sorollosos sobre la platja s’ha doblat el maig

Castelldefels
Medi ambient

Ecologistes denunciaran el Grup Griñó i la Generalitat per “traficar” amb residus

Lleida

Demanen un nou penal a Girona per a casos de violència sobre la dona

girona