Medi ambient

MEDI AMBIENT

El Maresme farà el projecte per reomplir l’aqüífer de la Tordera

Els tècnics del Consell Comarcal del Maresme (CCM) seran els encarregats de redactar el projecte executiu per definir com s’ha de recarregar l’aqüífer de la Tordera amb l’aigua tractada a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de l’Alt Maresme i evitar-ne així la salinització. Mesos després que l’ens supramunicipal exigís una resposta de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè donés llum verd al sistema pendent des del 2012, l’agència ha donat el vistiplau al conveni de col·laboració que preveu una inversió de 91.500 euros aquest any i de 10.020 euros el 2025. L’estudi, amb la col·laboració d’especialistes de diferents àmbits, ha d’establir, entre altres premisses, tant la millor ubicació per abocar l’aigua regenerada al riu com el recorregut que hauran de seguir les canalitzacions des de l’EDAR fins a la Tordera. Les obres, però, encara trigaran. Ahir en el ple del CCM es va portar a aprovació el conveni.

“Ara que ja no estem en emergència tot el procediment s’alenteix, a banda que la previsió d’inversió de l’ACA en el seu pla quinquennal per a la regeneració de l’aigua era de cinc milions d’euros i la xifra real és molt més alta”, assenyala Lluís Farrerons, el conseller comarcal d’Acció Climàtica. Farrerons recorda que es va parlar d’un cost de 12,5 milions per l’obra “però que al final pot acabar sent el doble”. La situació actual, amb un govern en funcions, tampoc afavoreix l’escenari i, segons precisa el conseller comarcal, “s’haurà d’esperar a veure qui mana a l’ACA per tornar a reclamar les obres”. El Consell Comarcal del Maresme està obligat, doncs, a gestionar el mentrestant posant a treballar els seus tècnics per tenir a punt al més aviat possible la documentació que ha de ser el pas previ a l’inici d’una actuació bàsica per al territori. En tot cas, segons va confirmar ahir Lluís Farrerons, si l’estat d’emergència s’hagués mantingut, la comarca hauria pogut passar l’estiu sense problemes d’abastament “però no més enllà”. “Sempre hem defensat que es tracta de resoldre una situació de futur en què la manca d’aigua es repetirà i l’obligació que hi ha com a administració és garantir el servei tant avui com demà”, diu, i reclama al govern que ara que s’ha aixecat l’estat d’emergència “no banalitzi la urgència per millorar l’abastament d’aigua”.

Per la seva banda, el president del CCM, Francesc Alemany, valora la importància del pas fet amb l’ACA, que permetrà definir la proposta idònia per recarregar l’aqüífer del riu. “En una primera fase, però, també es preveu aprofitar l’aigua tractada a la depuradora de Blanes per sotmetre-la a un procés d’osmosi inversa i poder infiltrar-la a més profunditat en el riu perquè serveixi de barrera a la salinització de l’aqüífer”, recorda el president, que confia que l’obra no acumularà més retard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PATRIMONI

El Bisbat de Tortosa reitera la seva voluntat de mantenir oberts els Reials Col·legis

Tortosa

Volen que una plaça de la ciutat dugui el nom del Dia de la Llengua de Signes Catalana

girona
medi ambient

Els tres centres educatius de Malgrat de Mar redueixen el consum energètic

Malgrat de Mar
alemanya

Les inundacions a Alemanya causen almenys quatre morts

barcelona
societat

Tret de sortida a la temporada de bany a l’Estany de Banyoles

banyoles

Valoració positiva de les primeres setmanes del porta a porta

girona
SERVEIS

Restablerta la circulació de trens de l'R1 i l'RG1 entre Mataró i Arenys de Mar

Mataró
SERVEIS

Un centenar de places per als temporers a la Fira de Lleida

Lleida
societat

Mèxic s’uneix a la vintena de països governats per una dona. Quins són?

barcelona