Medi ambient

medi ambient

Programa per recuperar la biodiversitat i la presència de papallones a l’entorn urbà

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Museu de Ciències Naturals de Granollers impulsen el projecte de ciència ciutadana Jardins de papallones, per promoure la biodiversitat en entorns urbanitzats. Els jardins de papallones són hàbitats favorables a la vida animal, en espais urbans i periurbans, per ajudar a revertir el declivi de les papallones a Catalunya i, de retruc, afavorir la biodiversitat. S’acompanya d’un programa de seguiment de papallones i altres pol·linitzadors que pretén contribuir a millorar el coneixement d’aquests insectes en àrees antropitzades. Es tracta de fer servir els jardins com un espai viu, no només pensat des de la vessant ornamental, on visquin el major nombre de pol·linitzadors i altres animals, amb plantes autòctones, que permetin generar zones naturals dins de les ciutats per afavorir la biodiversitat. És una eina de ciència ciutadana per millorar la consciència social i donar a conèixer la importància i diversitat de les papallones i altres pol·linitzadors silvestres.

Inicialment el projecte s’ha implantat a les escoles a través de la iniciativa Escoles Verdes, però està obert a tots els públics i preveu diferents graus d’implicació, amb la intenció de crear una xarxa de persones i escoles voluntàries arreu del territori català. En aquest sentit, totes les escoles interessades i qualsevol persona que vulgui participar en el projecte poden registrar les papallones del jardí de casa seva al portal www.jardinsdepapallones. org . S’hi pot participar tant si només es disposa d’un balcó com si és té un jardí, un hort o un altre espai similar. Actualment, hi ha un centenar d’usuaris i una seixantena de jardins registrats al web: 25 són de caire escolar, 35, particular i 6, públic. Pel que fa a l’abast geogràfic, hi ha jardins des de Tortosa fins al golf de Roses, però també d’altres zones de fora de Catalunya, com ara Mallorca i Eivissa. Fins ara, s’han registrat més de 400 plantes i comptat més de 1.000 exemplars de 32 espècies de papallones i d’altres pol·linitzadors, com ara el bufaforats, l’abella fustera i l’abella de la mel. Les espècies de papallones més presents als entorns urbanitzats han estat la blanqueta de la col, la blanca de la col i la bruna de bosc.

Durant el 2023, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Servei d’Educació Ambiental de la Generalitat van elaborar un projecte educatiu per a l’alumnat de primària, amb la implicació de l’escola de natura del Corredor, que inclou material gràfic i pedagògic per facilitar la identificació d’espècies i afavorir l’interès de l’alumnat cap a aquests insectes. Els nens, primer, fan contextualització i investigació a l’aula, més tard, elaboren el jardí i també fan el seguiment de papallones. La primavera del 2023, el jardí de papallones es va iniciar com una prova pilot en vuit escoles dins de la Xarxa d’Escoles Verdes. Al novembre, s’hi van afegir una trentena d’escoles més i, el setembre del 2024, es vol que el projecte estigui disponible per a totes les escoles verdes de Catalunya i altres centres educatius. Ara, ja hi ha 14 centres que han registrat el seu jardí de papallones al web, la meitat dels quals ja han anotat el recompte de papallones que han fet amb l’alumnat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia