Medi ambient

Canvi climàtic

L’ONU dona per fet la temperatura superi el límit dels Acords de París aquest lustre

L’Organització Meteorològica Mundial estima que hi ha un 80 % de probabilitats que la temperatura pugi més d’un 1,5 ºC respecte del període preindustrial

Guterres demana més compromís amb l’escalfament global i no jugar a “al ruleta russa” amb el planeta

Prop de dos-cents Estats van acordar el 2015 prendre mesures per mantenir l’escalfament global preferentment per sota dels 1,5 ºC respecte de la mitjana de l’era preindustrial. Aquest objectiu, però, ja es podria superar aviat.

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) estima en un informe publicat aquest dimecres que la possibilitat de superar transitòriament aquest llindar és d’un 80 % en els propers cinc anys. Les dades recollides per l’agència meteorològica de les Nacions Unides (ONU) apunten que la temperatura mitjana del planeta a prop de la superfície oscil·li entre els 1,1 ºC i els 1,9 ºC entre 2024 i 2028.

Segons l’OMM, hi ha un 86 % de probabilitats que almenys un d’aquests anys la temperatura global assoleixi un nou màxim històric i trenqui el rècord del 2023, que va ser l’any més càlid d’ençà que hi ha registres.

És menys probable (47 %) que la temperatura mitjana mundial superi en un 1,5 ºC els nivells preindustrials de referència (1850-1900) tot el quinquenni, però aquesta eventualitat és ara un 15% més possible que fa un any (32%).

“Ruleta russa”

La publicació de l’informe de l’OMM ha coincidit amb el discurs del secretari general de l’ONU, António Guterres, previ a la cimera del G7 a Itàlia. El diplomàtic portuguès ha instat les potències mundials a assumir un compromís més ambiciós en la lluita contra el canvi climàtic i ha advertit que “estem jugant a la ruleta russa amb el nostre planeta”. “Hem de trobar una sortida d’aquesta autopista que ens porta a l’infern climàtic”, ha alertat.

Guterres ha afegit que “la bona notícia és que tenim el control del volant”, perquè la lluita per limitar el augment de la temperatura als 1,5 °C “es guanyarà o es perdrà a la dècada de 2020, sota la mirada dels líders actuals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia