Medi ambient

BREDA

Inauguren el projecte Reflex, que fomenta el desenvolupament sostenible

La instal·lació REFLEX: L’aigua, un dret humà fonamental per al desenvolupament sostenible s’ha inaugurat aquest matí a Breda coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient. Es tracta d’un projecte de la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Diputació de Girona que treballa en la promoció dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) des de la sensibilització entorn dels drets humans. Ho fa a partir d’una d’una instal·lació d’art interactiu i participatiu. Amb aquest projecte es fa incís en l’ODS 6: “Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones”. Aquesta proposta serà itinerant i, després de Breda, passarà per Colera, l’Escala, Verges, la Vall d’en Bas, Banyoles, Puigcerdà, Celrà, Sant Hilari Sacalm i Ribes de Freser.

A través d’aquesta instal·lació immersiva es vol conscienciar la població al voltant de la importància del dret a l’aigua, del seu consum responsable, i també fer prendre consciència a la ciutadania del consum indirecte que en fem. L’exposició mostra una experiència a escala real del volum d’aigua que es necessita per elaborar productes de la nostra quotidianitat que impliquen un desgast del planeta i un malbaratament de recursos.

El diputat de Desenvolupament Sostenible i Patrimoni Natural, Nil Papiol, assenyala: “En el marc de l’Agenda 2030, ens comprometem a l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), tot conscienciant la ciutadania de la demarcació de Girona sobre la importància de l’aigua com a dret humà fonamental i com a recurs essencial per al desenvolupament sostenible”.

Des de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Javier Asuac ha destacat que és necessari “aprofitar la centralitat en l’agenda pública que està prenent l’aigua en el context de sequera actual, per anar més enllà i reflexionar sobre com el dret a l’aigua potable i al sanejament és un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i de tots els drets humans”.

Per al col·lectiu Eurisca, creador de la instal·lació, “l’experiència de veure el nostre propi reflex (REFLEX) és imprescindible per entendre qui som, i ens permet ser conscients de la nostra pròpia existència”.

Aquesta interacció utilitza el reflex com a metàfora perquè infants, joves i ciutadania en general es puguin veure a si mateixos en relació amb el problema de l’aigua, i convida, a través de l’exploració i el joc, a prendre consciència de com les pròpies accions i les accions col·lectives poden contribuir a tenir un planeta on l’aigua no sigui font de conflictes ni de desigualtats. El disseny està pensat per permetre versatilitat de moviments i atorgar dinamisme als jocs. També possibilita la interacció amb diverses persones alhora, ja que, inevitablement, s’ha de treballar en equip per aconseguir l’equilibri. L’estructura i les formes que conté permeten recrear les condicions de dificultat d’accés a la informació i incidir en la importància de treballar col·lectivament per arribar a l’ODS 6.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia