Medi ambient

Salvem Castell, 30 anys després del referèndum

L’entitat, tot i que formalment inactiva, continua trobant-se per reclamar memòria sobre la salvació de la platja palamosina

El 12 de juny de 1994, 4.189 habitants van demanar a les urnes que no s’urbanitzés. Així va ser, tot i les ombres pels costos finals

Salvem Castell sosté que la protecció de l’espai es podria haver resolt amb imports inferiors als pagats

El 12 de juny de 1994, 6.001 pala­mo­sins –el 56,50% d’un cens de 10.826 per­so­nes– van votar a la vila en el referèndum sobre el futur de la platja de Cas­tell i el seu entorn. I el 69,81% dels sufra­gis –4.189 per­so­nes– dei­xa­ven clar el no a la seva urba­nit­zació. Va ser la res­posta popu­lar a una llarga lluita que havien emprès uns quants veïns, arran de l’apro­vació final del pla gene­ral d’orde­nació urbana (PGOU), el 1992, per dema­nar la pro­tecció del dar­rer retall de lito­ral que resis­tia verge al muni­cipi, i que tres dècades després con­ti­nua sent l’única platja verge que resis­teix a la Costa Brava Cen­tre, a banda dels entorns de la gola del Ter, entre Pals i Tor­ro­e­lla.

Dime­cres es com­pli­ran 30 anys rodons d’una votació històrica, deci­dida en un movi­ment sor­pre­nent de l’ales­ho­res alcalde, Josep Fer­rer (CDC), per donar una solució democràtica al movi­ment de l’enti­tat Sal­vem Cas­tell, que després d’un seguit d’actes rei­vin­di­ca­tius havia acon­se­guit reu­nir en pocs mesos 13.124 sig­na­tu­res, regis­tra­des el 6 de novem­bre de 1992. Un dels seus impul­sors, Rafel Boni­llo, recorda que van gua­nyar-se la sim­pa­tia dels pala­mo­sins, però la com­pli­ci­tat també de molts visi­tants i esti­ue­jants de fora del muni­cipi.

A la població, ja havien vist com avançava la urba­nit­zació de la Fosca en dècades ante­ri­ors. S’Alguer també peri­llava i el con­tro­ver­tit pla gene­ral, que reduïa l’edi­fi­ca­bi­li­tat però encara pre­veia 389 habi­tat­ges, un hotel i un camp de golf a Cas­tell, s’apro­vava men­tre ja s’esta­ven enlles­tint les obres del Port Marina, un pro­jecte que anys enrere també havia amenaçat d’ocu­par part de la platja gran. Res­tava la via de la con­sulta popu­lar, que d’entrada no va agra­dar als con­ser­va­ci­o­nis­tes, però que estava pre­vista per la legis­lació. El Con­sell de Minis­tres espa­nyol la va auto­rit­zar, igual que la Gene­ra­li­tat, enmig de recan­ces i dila­ci­ons. I, tres dècades després, Boni­llo reco­neix que va fun­ci­o­nar: “Arran del referèndum de Cas­tell, es va can­viar la llei perquè no es pogués fer un altre referèndum com el de Cas­tell.”

La cam­pa­nya, els anys dolços

Les pan­car­tes de l’enti­tat van començar a aparèixer per­tot. Par­tits de fut­bol, la inau­gu­ració del Port Marina, a un mes dels Jocs Olímpics de 1992 i pels car­rers: “El nucli dur érem un gru­pet, però quan demanàvem ajuda sor­tia gent de sota de les pedres”, reme­mora Miquel Alsina, per orga­nit­zar una cara­vana de cot­xes tocant clàxons o les sarcàsti­ques per­for­man­ces que sovint coin­ci­dien també amb el car­na­val.

Mal­grat la impli­cació dels par­tits polítics, sobre­tot ERC, el PSC i ICV, i el fet que alguns dels seus mem­bres aca­bes­sin entrant en la política local, un dels que van aca­bar com a edils, Cesc Matés, des­taca el valor de “saber fer de la lluita una cosa trans­ver­sal i com­par­tida per gent d’ide­o­lo­gies molt dife­rents”. Amb la con­vo­catòria del referèndum sobre la taula, el 1994, fins i tot van haver de pre­pa­rar de zero una cam­pa­nya elec­to­ral davant les dues empre­ses pro­mo­to­res El Cas­tell SA i Camo SA, que no van esca­ti­mar recur­sos per convèncer que la urba­nit­zació gene­ra­ria riquesa, llocs de tre­ball i evi­ta­ria el risc d’incen­dis i la degra­dació d’una platja on, de fet, fins a la cons­trucció de la depu­ra­dora de Palamós el 1985, el bany podia ser un entre­te­ni­ment de risc en tem­po­rada alta.

Hi va haver, doncs, una intensa agenda de debats, mobi­lit­za­ci­ons i guerra de maque­tes i espots tele­vi­sius. Però Sal­vem Cas­tell va jugar les seves car­tes i va acon­se­guir aple­gar més de 2.000 per­so­nes a la platja per for­mar les lle­tres amb per­so­nes. Una avi­o­neta con­trac­tada per una pro­duc­tora els va fil­mar des de l’aire. Els matei­xos adver­sa­ris immo­bi­li­a­ris, en veure l’espot, van reconèixer que ho teníem mig gua­nyat. L’alcalde Fer­rer, per la seva banda, va inten­tar man­te­nir la neu­tra­li­tat, però amb la incer­tesa d’haver d’abor­dar la indem­nit­zació als pro­pi­e­ta­ris amb recur­sos muni­ci­pals. Set­ma­nes abans va escal­far l’ambi­ent amb alguna decla­ració com ara la pos­si­bi­li­tat que s’hagués de tras­lla­dar l’edi­fi­ca­bi­li­tat per­duda arran de mar a d’altres parat­ges inte­ri­ors, com ara les fal­des del puig Car­gol, a les Gavar­res. Fer­rer va tor­nar a gua­nyar les elec­ci­ons, però en mino­ria per una tren­ca­dissa amb Unió, a escala local, que no es va resol­dre fins que va haver ple­gat, el 1996. I les ver­si­ons popu­lars coin­ci­dei­xen que Con­vergència no li va per­do­nar mai la fac­tura d’haver posat en safata la des­qua­li­fi­cació d’uns ter­renys d’acci­o­nis­tes pode­ro­sos, que podien fer tron­to­llar un pujo­lisme ja amenaçat per Pas­qual Mara­gall i tri­par­tits futurs.

Les ombres de la pro­tecció final

La par­ti­ci­pació en el referèndum, vista amb pers­pec­tiva, va ser alta i repre­sen­ta­tiva. En el seu moment, davant la manca d’experiències simi­lars per com­pa­rar, i veient el rebom­bori que l’havia moti­vat, es va tro­bar un pèl justa. Però segu­ra­ment el fet que coin­cidís amb unes elec­ci­ons euro­pees com les que avui se cele­bren va aca­bar-hi de donar una empenta. El govern local va com­plir el com­promís d’enge­gar la requa­li­fi­cació dels ter­renys a no urba­nit­za­bles. I es va ence­tar la fase més deli­cada: qui pagava una fac­tura de taxació incerta. Hi va haver infi­ni­tat de movi­ments polítics, admi­nis­tra­tius i judi­ci­als, i el procés va que­dar enca­llat anys. Fins i tot, els pro­mo­tors van dir que el resul­tat del referèndum vin­cu­lant podia haver pres­crit, anys després. I la mobi­lit­zació dels acti­vis­tes va con­ti­nuar, molt crítica amb el govern de CiU a la Gene­ra­li­tat i els interes­sos econòmics sub­ja­cents. Després d’anys de rela­tiva inacció, a finals de 1999 es va fil­trar un pri­mer acord pel qual la Gene­ra­li­tat adqui­ria els ter­renys del paratge de Cas­tell per 2.400 mili­ons de pes­se­tes, més de 13 mili­ons d’euros de l’època. Poste­ri­or­ment, el 2002, hi va haver un segon con­tracte de com­pra pública de la Plana: 12 mili­ons d’euros més, i interes­sos, tot i sentències que deien el con­trari.

Per Susanna Gar­cia, dar­rera pre­si­denta d’una enti­tat ales­ho­res ja cons­tituïda for­mal­ment per per­so­nar-se en els liti­gis, “era lògic que els pro­pi­e­ta­ris defen­ses­sin els seus drets, però no que els polítics con­ver­gents els afa­vo­ris­sin tant”. I Josep Maria Lis­bona, vice­pre­si­dent des de 1992 fins a l’assem­blea final, del 2014, admet que en gene­ral, i “mal­grat tot”, estan “satis­fets”. Van cedir el tes­ti­moni a altres grups, per pre­ser­var la Pineda d’en Gori o en alguns casos, més recent­ment, cana­lit­zant la seva experiència cap a SOS Costa Brava. I reser­ven encara algun car­tutx rei­vin­di­ca­tiu, com ara, diu Lis­bona, que tiri enda­vant el cen­tre divul­ga­tiu de l’espai i la seva pro­tecció, a l’estudi del pin­tor Josep Maria Sert, i la dig­ni­fi­cació del poblat ibèric, cosa que diuen que urgeix tant Pep Espa­dalé –direc­tor del Museu del Suro– com l’arqueòleg Jordi Casa­de­vall. Entre les acci­ons que tre­ba­llen per a les pròximes set­ma­nes, també hi ha con­ver­ses per pin­tar un mural de com­me­mo­ració al Mas Cas­tell. En els dar­rers anys, l’espai ha expe­ri­men­tat diver­ses acci­ons de millora cofi­nançades pel muni­cipi i el pres­su­post de la Gene­ra­li­tat. S’hi han reor­de­nat acces­sos, s’ha allu­nyat la zona d’apar­ca­ment i s’ha mirat de reduir la presència de vehi­cles moto­rit­zats, amb la reforma del camí de ronda per arri­bar-hi a peu o en bici­cleta. D’una banda, la gent de l’enti­tat ho veu bé, tot i que, en paral·lel, la platja verge ha anat gua­nyant sobre­freqüentació d’adep­tes a l’estiu i punts als rànquings d’inter­net i xar­xes soci­als. “No es pot tenir tot”, bro­meja Boni­llo.

12.6.94
6.001
palamosins van votar sobre la protecció de Castell, i 4.189 van dir no a la urbanització.
2002
La Generalitat
de CiU va tancar la compra de sòl als propietaris. Factura que, amb interessos, s’ha situat a l’entorn dels 28 milions d’euros.
2004
Salvem Castell
va dissoldre’s en espera d’un pla de gestió per a l’espai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.