Medi ambient

MEDI AMBIENT

El govern aposta pel reagrupament de ramats per evitar atacs de l’os bru

Acció Climàtica destina més de 83.000 euros a la contractació de pastors i ajudants de pastor i la instal·lació de tancats

Més de 2.700 caps de bestiar es beneficien de les mesures

Dissabte es va posar en marxa a Boldís, al Pallars Sobirà, el darrer dels tres reagrupaments de ramats subvencionats pel departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural dins el programa d’accions per evitar els danys tant a la ramaderia com a l’apicultura. l’objectiu prioritari és garantir la coexistència entre la ramaderia extensiva de muntanya i aquest animal salvatge. L’estratègia d’agrupament de diferents ramats d’explotacions locals (no transhumants) en una sola ramada durant els mesos en què el bestiar és a la muntanya, de juny a octubre, permet concentrar esforços d’infraestructures i vigilància i protegir els animals les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana. El departament hi ha destinat una partida de 83.000 euros. Aquests dies estan començant les tasques d’agrupament i es preveu que es beneficien d’aquesta mesura uns 2.700 animals, principalment ovelles i cabres. En total, es realitzen tres agrupaments: un a Isil, un altre a Estaron Tavascan i un tercer a Boldis Àreu. Cada agrupació compta amb el servei de vigilància d’un pastor i un ajudant, contractats pel Departament. Així mateix, durant la nit, els ramats s’instal·len dins pletes ramaderes electrificades, que també proporciona el Departament.

Els agrupaments de ramats es realitzen dins de les zones anomenades zona amb presència permanent de l’os bru (ZPP), on hi ha major probabilitat que hi hagi danys. Però, també s’apliquen mesures complementàries en les considerades zona de presència en expansió (ZPE) i zona de presència ocasional (ZPO). Aquestes zones es delimiten a partir de les localitzacions d’os bru detectades mitjançant la presència d’indicis durant els darrers tres anys de seguiment. A la zona de presència en expansió s’han acollit uns 5.000 animals que es concentren en aprofitaments al Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. El Departament compensa econòmicament totes aquestes actuacions i hi destina uns 21.000 euros. I a la zona de presència ocasional s’han acollit a aquestes mesures 8 ramades que suposen 13.500 caps de bestiar.

Als ramaders que no s’acullin a les mesures de vigilància proposades, també se’ls ofereix la cessió temporal de collars geolocalitzadors per facilitar el maneig del bestiar i poder detectar possibles incidències.

Pel què fa a les mesures de prevenció de danys s als assentaments apícoles s’aplicaran en aquells que s’ubiquin dins les ZPP i ZPE. En tots dos casos, el Departament cedeix a les explotacions que s’hi vulguin acollir material de protecció, bàsicament tancats i equips (vailet elèctric, bateries i plaques solars).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

Compren una antiga tèxtil per consolidar una illa educativa

Olot
Olot

La Plataforma Protegim el Volcà Montsacopa rep el suport de tres associacions de veïns

Olot
SOCIETAT

Els col·lectius LGTBI de Barcelona reclamen la superilla 28 de Juny

Barcelona
Societat

Cremen una bandera LGTBI penjada en un forn de Trinitat Vella

Barcelona
Societat

Lleida declara en ruïna imminent les dues naus cremades la revetlla de Sant Joan

Lleida
EDUCACIÓ

Conflicte entre docents i direcció a l’institut El Til·ler de les Franqueses

Les Franqueses del Vallès
Urbanisme

Tall de carrils a la ronda de Dalt per la cobertura d’un nou tram

Barcelona

Prop de 200 nens i nenes participen en les activitats de CaixaProinfància

GIRONA
MEDI AMBIENT

L’Energètica farà la primera compra de projectes renovables

Barcelona