Medi ambient

medi ambient

Comença l’aportació de sorra a Sitges i els hotelers demanen solucions estructurals

El Minis­teri de Tran­sició Ecològica ha començat avui els tre­balls d’apor­tació de sorra a les plat­ges urba­nes de Sit­ges. Segons el con­sis­tori, l’apor­tació a la platja del Gar­raf rep la sorra del Port del Gar­raf, on s’ha fet un dra­gatge d’uns 20.000 m³ de la bocana i el canal d’accés del port. A la platja de Sant Sebastià les tas­ques de dra­gatge per pal·liar la manca de sorra pro­vo­cada pel tem­po­ral Nel­son s’han ini­ciat avui també. Aquesta actu­ació com­porta el tan­ca­ment par­cial de la platja a la zona on s’esti­gui tre­ba­llant i es man­tindrà oberta al públic la resta de l’espai. En aquest cas, la sorra prové del port d’Aigua­dolç, uns 20.000 m³. Els tre­balls tenen una duració pre­vista d’uns deu dies apro­xi­ma­da­ment. Aquesta actu­ació forma part de la decla­ració d’emergència del Minis­teri de Tran­sició Ecològica a les plat­ges amb major dèficit de sorra. També es pre­veu fer un dra­gatge d’un màxim de 20.000 m³ del port de Vall­carca, per apor­tar sorra a la platja del Far de Sant Cristòfol de Vila­nova i la Geltrú i la platja Llarga de Cube­lles.

Els hote­lers i res­tau­ra­dors de Sit­ges, però, aler­ta­ven aquest matí que la falta de sorra a les plat­ges està impac­tant “de forma molt directa” a la imatge turística del muni­cipi. “S’està mal­me­tent la marca, que és un dels ele­ments fona­men­tals dels que viu Sit­ges”, ha asse­gu­rat a l’ACN el pre­si­dent del Gremi d’Hos­ta­le­ria, Oskar Stöber. El sec­tor turístic lamenta que aques­tes tas­ques siguin a ple estiu i demana solu­ci­ons estruc­tu­rals. L’Ajun­ta­ment, al seu torn, ha negat que la falta de sorra en algu­nes plat­ges tin­gui con­seqüències turísti­ques. “Està arri­bant més gent que mai”, asse­gura l’alcal­dessa, Aurora Car­bo­nell. El pre­si­dent del Gremi recorda que els últims anys s’han posat damunt la taula diver­ses pos­si­bi­li­tats alter­na­ti­ves a la draga per con­te­nir la sorra, com la ins­tal·lació s’espi­gons en superfície paral·lels a les plat­ges, espi­gons sub­mer­gits o bé bio­rocs. “D’opci­ons n’hi ha mol­tes, però no es posa en marxa res i cada any per­dem el temps dis­cu­tint en comp­tes de bus­car una solució”, cri­tica, mesos després que el Gremi decidís aban­do­nar la Taula per la Gestió del Lito­ral davant la falta d'actu­a­ci­ons. Des del govern muni­ci­pal s’afe­gei­xen a la neces­si­tat d’acor­dar una solució estruc­tu­ral i dema­nen temps per con­cre­tar amb els experts quina és la millor opció. En aquest sen­tit, l’alcal­dessa recorda que s’estan fent estu­dis amb un moni­to­ratge de la platja de Sant Sebastià per poder ana­lit­zar el com­por­ta­ment de la sorra i l’aigua i deter­mi­nar què es pot fer per seguir per­dent metres. Car­bo­nell s’ha mos­trat sem­pre contrària a l’ús de la draga per apor­tar sorra “perquè no és sos­te­ni­ble”. “Si ve un altre tem­po­ral, s’endurà tota la sorra que ara està arri­bant amb la draga, que a més no és el millor sis­tema pel medi ambi­ent”, sosté l’alcal­dessa, que entoma l’apor­tació amb draga d’aquests dies amb resig­nació, “però és una decisió del Minis­teri”. “Cer­ta­ment ara podrem tenir la platja amb millors con­di­ci­ons pel que queda d’aquest estiu”, afe­geix. L’alcal­dessa pre­cisa que l’apor­tació a Sant Sebastià s’ha endar­re­rit fins al 15 de juliol “perquè el MITECO té cura que sigui un procés el més garan­tista pos­si­ble”. Es refe­reix així al fet que la sorra prové dels ports de Port Ginesta i Gar­raf, “ja que es vol vet­llar que l’apor­tació sigui de la mateixa tipo­lo­gia de sorra que la que hi ha a la resta del muni­cipi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia