Medi ambient

medi ambient

El riu Llobregat al seu pas per l’àrea metropolitana rep dos milions i mig de visitants a l’any

És la principal conclusió d’un estudi que referma la funció social del riu

El treball elaborat per l’Institut Metròpoli per encàrrec de l’AMB, conclou que el 58% de les visites es fan a peu, i la resta en bicicleta

L’àmbit metro­po­lità del riu Llo­bre­gat com­pleix una funció social molt impor­tant. Ho demos­tra el fet que rep 2,5 mili­ons de visi­tes l’any, i es pot com­pa­rar amb altres espais emblemàtics de la infra­es­truc­tura verda metro­po­li­tana, com Coll­se­rola, amb 5 mili­ons de visi­tes, o les plat­ges metro­po­li­ta­nes, amb gai­rebé 11 mili­ons d’usu­a­ris el 2022. Són els indi­ca­dors i les xifres deri­vats de l’estudi “Ús social de l’àmbit metro­po­lità del riu Llo­bre­gat: sis­tema de segui­ment de l’afluència, freqüentació i per­fils de les visi­tes”, ela­bo­rat per l’Ins­ti­tut Metròpoli per encàrrec de l’AMB. L’estudi estima que durant el període entre el juliol del 2021 i el juny del 2022 l’àmbit metro­po­lità del riu Llo­bre­gat va rebre un total de 2.464.473 visi­tes, tant a peu com en bici­cleta. Es cal­cula que les per­so­nes que hi van anar una vegada van ser 198.612, perquè n’hi ha mol­tes que hi van de manera recur­rent. L’estudi com­bina l´ús d’eco­comp­ta­dors, comp­tat­ges manu­als i les enques­tes de l’ús social de l’àmbit metro­po­lità del riu Llo­bre­gat (EUS­RIULL) del juliol del 2021 i del febrer del 2022.

Espai de pro­xi­mi­tat

El 58 % de les visi­tes es fan a peu, men­tre que la resta es fan en bici­cleta. Aquesta xifra des­taca l’ús exten­siu i la rellevància de l’espai per als ciclis­tes. La zona més visi­tada és la part sud, que també és la més den­sa­ment poblada, des de Sant Boi de Llo­bre­gat i Sant Joan Despí fins a la desem­bo­ca­dura, al Prat de Llo­bre­gat. La majo­ria de visi­tes al riu Llo­bre­gat les fan per­so­nes que viuen en algun muni­cipi metro­po­lità, en el 93 % dels casos. El 88,3 % de la gent arriba al riu cami­nant o en bici­cleta i només un 2 % hi va en trans­port pri­vat. La gran majo­ria per­cep el riu com un espai quo­tidià, i el visita entre dos i tres cops per set­mana (37,4 %), i fins i tot hi ha qui el visita cada dia (20,6 %). La durada mit­jana de les visi­tes és d’unes dues hores. Aques­tes xifres demos­tren la importància de l’indret com a espai recre­a­tiu i d’esbarjo de pro­xi­mi­tat en aquest àmbit.

Per­fil de les visi­tes

L’àmbit metro­po­lità del riu Llo­bre­gat el visi­ten molts més homes (74,32 %) que dones (25,68 %). Els homes de mit­jana edat (de 45 a 64 anys) que van a peu i en bici­cleta són els que més hi van. El per­fil i la pro­porció són bas­tant simi­lars als dels visi­tants d’altres espais natu­rals, com el Parc Natu­ral de la Serra Coll­se­rola. Les dones són el grup que més camina: només un 15,1 % es des­plaça en bici­cleta.

Els dies de la set­mana amb més visi­tes són els dis­sab­tes (17 %) i els diu­men­ges (18 %). Ara bé, en les per­so­nes de 65 anys o més no es nota aquest pic del cap de set­mana. Per sexe, les dones hi van més durant el cap de set­mana que els homes. Per mitjà de trans­port, els cap de set­mana hi ha una mica més de ciclis­tes que de via­nants.

Punts d’interès

La majo­ria de les per­so­nes enques­ta­des (66 %) no pla­ni­fi­quen la visita a cap punt d’interès, cosa que dona peu a infe­rir que visi­ten l´espai amb fins rela­ci­o­nats amb l´esport o el lleure, més que no pas turístics. No obs­tant això, segons les esti­ma­ci­ons rea­lit­za­des, alguns dels punts d’interès són alta­ment visi­tats, com el mira­dor d´avi­ons, les plat­ges metro­po­li­ta­nes o el Pont del Dia­ble, que van rebre prop de 100.000 visi­tes cadas­cun en el període entre el juliol del 2021 i el juny del 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.