Societat

municipal

moció antimilitar

L'exèrcit trepitja Viladrau, Riells i Viabrea i Arbúcies

Al poble osonenc buscaran adhesions al pacte pel Referèndum

A Riells no volen maniobres en espais civils

Els termes municipals de Viladrau (Osona) i Riells i Viabrea i Arbúcies (Selva) tindran hostes nous dijous i divendres. L'exèrcit trepitjarà aquests pobles perfer-hi exercicis militars. A Viladrau aprofitaran l'oportunitat per recollir adhesions al Pacte Nacional pel Referèndum. A Riells, en el ple d'ahir a la nit van aprovar una moció per demanar que cessin les maniobres en “espais no estrictament militars”.

Les maniobres militars no han agradat gens a Viladrau. Conscients que poc hi poden fer si l'exèrcit escull el seu municipi per fer exercicis, des de Viladrau han anunciat que aprofitaran l'avinentesa per fer campanya pel referèndum de Catalunya: “Com que estem en ple procés d'explicar el que volem el poble català, que és votar per decidir el nostre futur, en col·laboració amb l'ANC de Viladrau hem decidit fer el que fem amb les persones que ens visiten, i si veiem els militars els farem entrega d'una bossa amb plànols del municipi i informació sobre què és i com es poden adherir al Pacte Nacional pel Referèndum”, explica l'alcaldessa de Viladrau, Margarida Feliu (ERC). No és la primera vegada que l'exèrcit fa maniobres a l'entorn de Viladrau, i fa anys fins i tot havien acampat en punts del municipi: “El que no sabem és si avisaven”, diu Feliu.

Notificació prèvia

L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga (Entesa), diu que el sorprèn que notifiquin als ajuntaments les maniobres militars. Explica que d'exercicis militars n'hi havia hagut molt sovint i que mai els avisaven. El batlle hi afegeix que al puig Sesolles, a tocar del cim del Turó de l'Home, al massís del Montseny, hi havia hagut fins fa uns vint anys una base militar.

Garriga explica que no són un ajuntament que actuï pel sistema d'“acció-reacció” i recorda que fa més de vint anys que l'Ajuntament d'Arbúcies ha aprovat mocions pacifistes i en contra de les armes. El batlle diu que va tenir constància oficial ahir al migdia que els militars trepitjarien Arbúcies.

De fet, la caserna de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) va notificar a última hora d'ahir que finalment seran en aquests municipis dijous i divendres, malgrat que alguns ciclistes ja van veure ahir combois militars al pàrquing de les Ferreres (Fogars de Montclús, Vallès Oriental), just als peus de les Agudes.

Ahir al vespre, el consistori viladrauenc –format per ERC, el PDeCAT i els independents de L'Alternativa– va celebrar un ple extraordinari per aprovar una moció per declarar-se territori desmilitaritzat. L'Alternativa (ahir, 3 regidors) va veure defecte de forma en la moció, ja que es refereix a les comarques gironines. Viladrau és a Osona, però forma part de la circumscripció electoral de Girona.

També ahir hi va haver ple –ordinari– al tercer municipi per on passaran soldats de l'exèrcit. A Riells, van incloure ahir una moció en el ple per mostrar-se en contra de la militarització, com ja havien fet, entre altres, els consistoris de Celrà i de Girona, i la Diputació. El text de la moció demana que l'exèrcit no participi en cap acte en centres educatius i de formació.

El batlle de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot (ERC), explica que van saber que rebrien soldats divendres. “La notificació no precisava per on entrarien, però el terme és molt muntanyenc i és poc probable que els veïns i els militars coincideixin.”

LA DATA

07.04.17
serà el dia
que acabaran els exercicis militars dels soldats espanyols al límit de les comarques d'Osona i la Selva.

LES FRASES

Si els veiem, els entregarem plànols del poble i informació sobre el Pacte pel Referèndum
Margarida Feliu
alcaldessa de viladrau (ERC)
El nostre municipi és molt muntanyenc, i és poc probable que els veïns i els militars coincideixin
Josep Maria Bagot
alcalde de Riells i Viabrea (ERC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia