Societat

refugiats

Stop Mare Mortum duu a la via legal l'arribada de refugiats

La plataforma emprèn accions jurídiques contra l'Estat per l'incompliment de les quotes d'acollida de persones refugiades

De les 19.500 a què es va comprometre Rajoy, n'han arribat menys d'un 5%

En vista del que consideren un “incompliment flagrant” de l'Estat espanyol en la qüestió de l'acollida de les persones refugiades en el marc de les quotes de la Unió Europea (UE), la plataforma Stop Mare Mortum ha decidit anar per la via legal. De moment, ha presentat un requeriment en què insta el govern de Mariano Rajoy a complir les obligacions de reubicació. Unes obligacions que, com van recordar ahir els representants de la plataforma, estableixen l'arribada de 19.500 persones abans del setembre vinent. L'acord és del setembre del 2015 i n'han arribat 887, és a dir, menys del 5%.

El requeriment presentat és el pas previ al procediment contenciós administratiu. “ La situació de les persones refugiades i la inacció conscient del govern espanyol ens han portat a iniciar accions legals –explicava ahir una de les portaveus de Stop Mare Mortum, Sònia Ros, en roda de premsa–. Serà la justícia la que faci complir a l'executiu de Rajoy una llei que ara no respecta.” Aquest pas endavant de les entitats catalanes, juntament amb el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), constitueix el primer cas a tot Europa en què s'opta per dur a la justícia la no-protecció de les persones refugiades amb reubicacions i reassentaments.

“L'administració espanyola està subjecta al dret europeu i aquestes decisions són d'obligat compliment”, va subratllar Isabel Baixeras, membre de la comissió de drets del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Ara l'Estat té tres mesos per respondre al requeriment presentat divendres, que està adreçat directament al president espanyol, Mariano Rajoy, com a màxim responsable de fer complir les obligacions que marca Europa.

De totes maneres, Ros va recordar que la qüestió de les quotes per a les persones que han de fugir de casa seva és només “un mínim”, ja que la plataforma defensa “un sistema de fronteres obertes i sense restriccions a Europa”. En el marc actual, però, Stop Mare Mortum treballa, entre altres objectius, per aconseguir que el ple del Parlament prengui posició abans de l'estiu per reclamar vies d'arribada legals i segures .

LES FRASES

El compliment de quotes és un mínim, perquè el sistema hauria de ser de fronteres obertes
Sònia Ros
membre de stop mare mortum
Són decisions d'obligat compliment. El govern espanyol ha de complir el dret europeu
Isabel Baixeras
advocada

Els artistes donen obres a la Creu Roja per als refugiats

La sala El Portal de Llevador d'Igualada dona cabuda a 160 obres donades per artistes al Projecte Refugi. S'han editat postals i un catàleg, i els diners que es recullin aniran destinats a la Creu Roja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia