Societat

temps de flors

Hi ha flors fora del test

Les composicions del festival es concentren de manera molt majoritària al Barri Vell, i també a la primera corona de l'Eixample de la ciutat, tot i que de manera molt més dispersa

El Temps de Flors remou el centre de Girona durant deu dies, però no passa el mateix a la perifèria, on el nombre de projectes és molt reduït

Seguint el plànol, trobem projectes per al festival a Sant Narcís i Santa Eugènia

El festival Temps de Flors converteix el centre històric de la ciutat en un gran aparador de composicions artístiques i florals. N'hi ha un gran nombre de concentrades al Barri Vell, però més enllà de l'Onyar, i a mesura que ens n'allunyem, la quantitat de projectes disminueix dràsticament. Se'n troben a Sant Daniel –el claustre del monestir, ple de grocs i verds, té aquests dies una bellesa majúscula que val la pena visitar–, Torre Gironella, l'Eixample, el Mercadal... però fora d'aquest àmbit el nombre de projectes és gairebé nul. El Barri Vell és com un immens test en el qual durant el festival es planten i broten els projectes any rere any. Milers de persones recorren com formigues els seus carrers cada dia per gaudir de les composicions. Però més enllà –fora del test, en la metàfora que fem servir– també hi ha flors i muntatges artístics que massa sovint no tenen tanta repercussió o que, fins i tot, passen desapercebuts. No hi arriben gaires turistes, vaja, però han aconseguit, sovint, una ànima i un esperit de participació que té un regust més marcadament popular i casolà que moltes de les grans composicions. Mirant el plànol oficial, en trobem uns quants.

Hi ha, per exemple, el del centre cívic Can Ninetes, de Santa Eugènia. Una composició que han fet les entitats del centre cívic i que gira a l'entorn de la història de Can Ninetes. La decoració ja és evident des de l'exterior de la casa. La vidriera de la part superior de la façana està pintada com si fos un camp de gira-sols i dos espantaocells els vigilen. A l'entrada hi ha flors i decoració que acompanya cap a l'interior. La intenció és representar com podia haver estat el pati de Can Ninetes quan era només una casa. Hi trobem cistells amb més gira-sols, bales de palla, un jou per al bestiar, botes de vi, rodes de carro, estris del camp, bicicletes i barrets de palla... tot enmig de flors multicolors i espigues, i un gran cor vermell ple de papallones que presideix la sala i que sembla expressar un sentiment molt de Santa Eugènia: que el centre cívic, i el barri per extensió, és ben viu, i té un gran cor que batega fort.

Seguint una altra proposta del plànol arribem al centre cívic Onyar, al sector est. Han decorat l'entrada amb flors de colors fetes ambampolles de plàstic. Ens diuen, però, que el projecte amb el qual surten al mapa –el número 153– no els correspon, sinó que és el projecte que s'ha fet al centre cívic de Sant Narcís, a la plaça Assumpció. Hi anem, i al pati interior trobem l'aportació que han fet per a Temps de Flors els nens de l'escola bressol El Tren i de l'escola Àgora, amb l'ajut de les alumnes de segon de cicles formatius de grau superior (CFGS) de l'institut Montilivi. Grans quadres plens de mans minúscules demostren que els infants van gaudir dels tallers. A més, flors fetes de diversos materials reciclats completen la composició.

A Sant Narcís hi ha un altre espai de Temps de Flors. És el de l'escola d'idiomes EIS, a l'avinguda de Sant Narcís. L'ambientació és del vell i salvatge oest. Tòtems dels nadius americans, banderes americanes, els clàssics cartells amb l'avís “Wanted” i la recompensa per capturar els dolents, els terribles i còmics germans Dalton i el seu implacable perseguidor Lucky Luke, una presó on tancar-los, pistoles i barrets, la barra de bar –amb whisky i tot–, les ballarines de cancan... no hi falta res. Tampoc un bon grapat de cactus i flors. Van començar el projecte amb tot just un parell de plantes, però entre veïns i alumnes els han ajudat a completar la col·lecció, i ara en tenen més d'una vintena. A més, aprofiten l'ambientació per explicar –en anglès, és clar, que per això n'ensenyen– la història de l'antic oest americà.

Per a locals o forasters, queda clar, Temps de Flors existeix més enllà de l'Onyar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT