Societat

Metereologia

El 061 ja ha atès 150 incidents per l’onada de calor

En gairebé un centenar dels avisos s’ha activat un metge a domicili o una ambulància

Protecció Civil manté activada l’alerta per l’episodi d’altes temperatures

L’onada de calor continua intensa arreu del país i es preveu que aquest dissabte es registrin temperatures màximes extremes a molts punts del país. El 061 CatSalut Respon ha atès 150 incidents des de l’inici de la canícula.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi d’altes temperatures castigarà sobretot les comarques de Ponent, Catalunya Central, extrem sud de Catalunya, quadrant nord-est i també a les comarques del litoral i prelitoral central i sud. La probabilitat de superació del llindar d’avís serà més elevada al litoral i prelitoral de Girona i Tarragona. La comarca de Baix Ebre s’ha afegit en les darreres hores a les zones afectades per la calor.

Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil (PROCICAT) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Des de l’inici de l’alerta el passat dijous al migdia fins aquest dissabte al matí el 061 CatSalut Respon ha registrat 150 incidents relacionats amb la calorada, segons ha detallat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a la Direcció General de Protecció Civil (DGPC). En 99 dels avisos ha estat necessari activar un metge a domicili o una ambulància del SEM.

Així mateix, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 27 avisos.

A banda d’aquestes incidències, Protecció Civil manté contacte amb la Creu Roja i les empreses de teleassistència, que estan realitzant dispositius preventius i de seguiment fent trucades i visites a les persones més vulnerables per evitar possibles incidències sanitàries derivades de la calor.

També està en contacte amb la distribuïdora elèctrica Endesa per fer seguiment de les possibles incidències en el servei i prioritzar les tasques de restabliment. En aquest sentit, més d’un miler d’abonats del Vendrell es van quedar sense llum durant dues hores divendres a la matinada.

La companyia ha informat que es manté el nivell de consum dels darrers dies, si bé ha augmentat entre un 15% i un 18% respecte de la setmana passada. No obstant això, la demanda encara es manté dins la normalitat dels valors d’estiu, allunyat de puntes històriques de consum.

Prudència en les activitats a l’aire lliure

Protecció demana extremar la prudència aquest cap de setmana en les activitats de lleure a l’aire lliure i seguir els consells de Salut per evitar patir els efectes dels cops de calor.

Per això, cal evitar realitzar excursions a la muntanya o exercici físic intens durant les hores centrals del dia, sobretot en el cas dels més petits. Si s’opta per anar a la platja, és millor no estar massa estona al sol ni entrar a l’aigua de cop, sinó fer-ho de manera gradual, tant si s’ha estat prenent el sol com si s’acaba de menjar. Les persones grans han d’actuar amb molta cura i refrescar-se a la dutxa enlloc d’entrar a l’aigua si es troben malament.

Si el bany es fa en rius o pantans on no hi ha vigilància, cal extremar la prudència i no endinsar’s-hi, sobretot si no es coneix la fondària del lloc.

Superació del llindar d’ozó

D’altra banda, la Direcció General de Qualitat Ambiental ha informat a Protecció Civil de la Generalitat de la previsió de possible superació del llindar d’informació d’ozó troposfèric aquest dissabte a la zona de la Plana de Vic, Maresme i l’Alt Llobregat.

A més, es manté l’episodi de contaminació ambiental per diòxid de nitrogen NO2 a la zona de Barcelona, Vallès i Baix Llobregat. Protecció Civil ha traslladat aquesta informació als ajuntaments de les zones afectades per tal d’aplicar les mesures preventives pertinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries