Societat

festes i tradicions

la patum

Adéu per la porta gran a la Patum democràtica

La festa viu una edició allunyada de la polèmica dels últims mesos en la comparsa de plens i maces

Ahir sí que es van fer els anunciats controls de motxilles que no es van realitzar en els primers dies de salts

Punt final. Berga va tancar ahir una nova edició de la Patum amb la festa de lluïment, al migdia, i la completa –amb els balls de totes les comparses–, a la nit.

En línies generals, la polèmica amb la qual es presentava la festa ha quedat allunyada de la realitat. Tret de tímides xiulades en moments puntuals del Corpus, dirigides a la comparsa de plens i maces, la crisi interna que viu la colla ha quedat com el que havia demanat l’alcaldessa en el ple que va proclamar l’inici de la festa: un tema aparcat de manera provisional.

De fet, als vestidors de plens, els problemes interns amb prou feines s’han notat. Dijous l’ambient va començar enrarit, amb símptomes de tensió, però es va anar diluint amb el pas de les hores. Ahir, en canvi, la situació va quedar del tot normalitzada. Com ja va passar dijous, l’alcaldessa i la regidora van ser les encarregades de repartir els 76 salts sortejats dimarts. En general, la iniciativa de l’equip de govern ha estat acceptada de bon grat pels patumaires, que han tingut l’oportunitat de saltar de ple sense haver de passar pel filtre de demanar-ho a un dels membres de la plantilla.

Controls en els accessos

Ahir sí. Finalment els cossos de seguretat van poder realitzar controls de motxilles en tots els accessos a la plaça de Sant Pere, tal com s’havia anunciat inicialment. En els primers dies de festa, l’empresa contractada que s’havia d’encarregar de la feina no s’hi va presentar i això va obligar la policia local de la ciutat a reorganitzar-se i a limitar els controls a un únic accés.

Ahir, en canvi, hi havia agents a totes les entrades. Controlaven totes les motxilles que entraven a la plaça per tal d’assegurar que no hi entressin materials que podrien alterar el correcte desenvolupament de la festa. Segons van confirmar alguns dels agents, van ser molts els patumaires que van haver d’aturar-se en el control, però la majoria no portava objectes prohibits.

Protagonisme infantil

Durant tots els dies del Corpus berguedà, la reivindicació de la Patum infantil ha estat una de les grans protagonistes. Dijous, les comparses de foc de la Patum de lluïment van exhibir cartells que demanaven que no es comparés la Patum amb la pirotècnia, ja que una normativa europea priva des d’aquest any els menors de 10 anys de formar part de les comparses que funcionen amb fuets. Divendres les reivindicacions es van pronunciar encara més en la jornada de Patum infantil.

En aquest sentit, la regidora de Patum, Mònica Garcia, va explicar ahir a aquest diari que el consistori està al costat de la festa i lluitarà perquè la llei la consideri una excepció. Malgrat tot, Garcia també va alertar de la complexitat que suposa, tractant-se d’una llei europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp