Societat

Jordi Turull, Joaquim Forn i Clara Ponsatí, nous consellers del govern

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, confirma que Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruíz fan “un pas al costat”

Víctor Cullell substitueix el secretari de l’executiu, Joan Vidal

Vicepresidència assumirà la incorporació de l’àrea de processos electorals

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha confirmat aquest divendres que la consellera de la presidència, Neus Munté, el d’Interior, Jordi Jané, i la d’Ensenyament, Meritxell Ruíz, tots tres de l’àmbit del PDeCAT, han fet “un pas al costat”. Els nous titulars dels tres departaments seran Jordi Turull, Joaquim Forn i Clara Ponsatí, respectivament. Així mateix, el secretari de l’executiu, Joan Vidal, serà substituït per Víctor Cullell. Aquestes canvis al govern culminen la remodelació iniciada amb la destitució la setmana passada del conseller Jordi Baiget.

Puigdemont ha explicat la remodelació de l’executiu aquest matí en una roda de premsa conjunta amb el vicepresident, Oriol Junqueras. Abans d’anunciar els canvis, el cap del govern ha assegurat que “aquesta legislatura excepcional va començar de manera extraordinària i acabarà també d’una manera extraordinària: amb un referèndum d’autodeterminació”.

Ha afegit que l’endemà d’aquesta de l’1 d’octubre “començarà un nou cicle en funció de la voluntat dels catalans, o bé una nova etapa autonòmica si guanya el no, o una etapa en la qual Catalunya començarà a caminar com a estat independent”.

En aquest sentit, ha subratllat que “per fer-ho possible el govern de la Generalitat ha d’actuar com a primera de les garanties necessàries”.

Puigdemont ha explicat que aquesta funció de garanties es completarà “amb la determinació i la convicció de tots els consellers i conselleres, sense excepció” d’avançar en el referèndum. Segons ell, no existeix “cap dubte ni vacil·lació en cap conseller sobre el que aquest país ha de decidir en referèndum què vol ser”. “tots som i serem solidaris en les decisions”, ha precisat.

És per això que ha volgut agrair a tots els nous consellers “la confiança que fan en aquest moment”. “Cal molt coratge, molta valentia i, sobretot, molta lleialtat a la institució i al país per assumir la seva responsabilitat en aquest moment”, ha destacat.

El president ha justificat aquesta renovació de l’executiu perquè “ens cal preparar-nos per una etapa molt diferent, en què ens trobarem en una situació d’hostilitat permanent de l’Estat”.

Ara bé, ha deixat clar que no ha “cessat” cap conseller perquè “motius pel cessament cap ni un, motius per l’agraïment tots, pels serveis prestats, per la lleialtat i pel coratge”. Ha indicat que Munté, Jané i Ruiz han demostrat amb la seva decisió de fer “un pas al costat” i propiciar la renovació del govern han demostrat que “han actuat amb un profund sentit de servei públic” i “s’han guiat sempre per l’ètica de la responsabilitat”.

Puigdemont ha garantit que compten amb ells, “com ho fem amb tantes altres persones des de diferents responsabilitats”, en el procés per garantir “el dret dels catalans a decidir el seu propi futur”. “No sobra ningú, tots fem falta”, ha sentenciat.

Àrea de processos electorals

De la seva banda, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha explicat que el seu departament “assumirà la incorporació de l’àrea de processos electorals”. A més, ha explicat que “les decisions del govern seran preses de manera corresponsable i de manera solidària per tot l’Executiu”.

Junqueras ha anunciat també “l’establiment d’un òrgan de coordinació política” que, segons el vicepresident, sempre ha estat. En tot cas, ara es reconfirma i es detalla que està format pel president, pel vicepresident, pel secretari de govern i pel secretari de Vicepresidència.

  • 11:55 Puigdemont: "Estem compromesos perquè l'1-O les urnes estiguin plenes de paperetes"
  • 11:54 Puigdemont: "L'important no és el procediment per comprar urnes, sinó que n'hi hagi i es facin servir"
  • 11:50 Puigdemont: "Hi ha una narrativa interessada en fer veure coses que no són"
  • 11:50 Puigdemont: "Totes les decisions estan amb plena sintonia i complicitat amb el PDeCAT"
  • 11:49 Puigdemont: "Totes les decisions que afecten l'1-O les ha pres el Govern"
  • 11:47 Junqueras afirma que "tots els membres del govern" signaran els acords per tirar endavant l'1-O
  • 11:44 Puigdemont assegura que si el No guanya el convocarà "eleccions autonòmiques" de manear "immediata"
  • 11:41 Junqueras: "El govern posa totes les garanties habituals en un referèndum i l'Estat posa guerra bruta i querelles"
  • 11:40 Puigdemont: "La primera garantia del referèndum és el govern. L'1-O votarem en un referèndum fet pel govern i els resultats seran vinculants"
  • 11:36 Junqueras: "Som conscients i assumim les dificultats que ens posaran [des de l'Estat]. Ho veiem cada dia"
  • 11:35 Puigdemont agraeix a tots els nous consellers "la confiança": "Cal molt de coratge i valentia i no posen condicions”
  • 11:34 Puigdemont: "Trobarem una hostilitat permanent de l'Estat, fins i tot en situacions grotesques com la resposta a l'acte del TNC"
  • 11:27 Oriol Junqueras: "Al govern no hi ha consellers del PDeCAT, ERC o independents; hi ha consellers del govern de Catalunya"
  • 11:21 Puigdemont: "Motius per al cessament [dels consellers] cap ni un, motiu per a l'agraïment, tots"
  • 11:20 Puigdemont diu que "la responsabilitat del govern és que hi hagi urnes" i que "la responsabilitat col·lectiva és que hi hagi molta participació"
  • 11:18 Puigdemont: "Cap dubte ni vacil·lació. Tots els consellers del govern han actuat i actuaran per fer possible l'1-O"
  • 11:17 Víctor Cullell substituirà Joan Vidal com a secretari del govern
  • 11:16 Joaquim Forn, Clara Ponsatí i Jordi Turull afagaran les carteres d'Interior, Ensenyament i Presidència, respectivament
  • 11:14 Puigdemont confirma les baixes dels consellers Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz i el secretari Joan Vidal
  • 11:13 Puigdemont: "L'endemà de l'1-O començarà una nova etapa com a estat independent"
  • 11:12 Puigdemont: "Aquesta legislatura va començar de manera extraordinària i acabarà d'una manera extraordinària: amb un referèndum"
  • 11:10 Carles Puigdemont i Oriol Junqueras compareixen per anunciar els canvis al govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia