Infraestructures i serveis

Crida a la mobilització contra l’ampliació del Prat

Més de 300 entitats convoquen una concentració el 19 de setembre a Barcelona

Acusen el govern català de “gesticular” centrant el debat en la salvaguarda de la llacuna de la Ricarda

Més de 300 entitats ecologistes, socials i veïnals fan una crida a la mobilització per frenar el projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona, que es concretarà el diumenge 19 de setembre en una concentració a Barcelona. L’objectiu és aturar l’aprovació del Document de Regulació Aeroportuària (Dora) que ha de fer el Consell de Ministres abans del 30 de setembre.

Les entitats convocants denuncien “opacitat i arbitrarietat” en els governs estatal i català perquè l’anunci de la inversió de 1.700 milions d’euros per ampliar el Prat no va acompanyat d’un projecte que concreti les afectacions socials, ambientals i econòmiques que tindrà. Mantenen que es tracta d’un projecte “que només beneficia els grans capitals”. A més, denuncien la “gesticulació” del govern català, que centra el debat en la salvaguarda de la Ricarda. “Això només serveix per amagar els impactes reals que tindrà la infraestructura sobre el delta del Llobregat i en un model de turisme massiu que només respon a interessos de fons d’inversió immobiliaris”, afirma Maria García, portaveu de la plataforma Zeroport, que va exposar ahir les demandes dels col·lectius convocants de la mobilització, que es concreten en la paralització definitiva del projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat i de tot el front aeroportuari català, l’oposició al creixement de l’aviació, el redimensionament d’Aena, “una empresa de l’Íbex participada per grans fons d’inversió internacionals que busca amb aquesta operació resoldre el seu problema comptable amb unes inversions vinculades a uns trànsits de creixement impossibles”, en paraules de la portaveu de Zeroport. A més, reclamen que es facin les compensacions dels anteriors projectes d’ampliació de l’aeroport i del port de Barcelona i que es protegeixi el parc agrari del Llobregat.

La protesta serà estàtica, a causa de les limitacions per la situació sanitària, i es farà al carrer de Tarragona, entre les places d’Espanya i dels Països Catalans. Constarà de tres blocs, anomenats “Justícia climàtica i ambiental”, “Vides dignes” i “Defensa del territori”. Paral·lelament, el mateix dia hi ha convocades protestes a Palma i Madrid en oposició als projectes d’ampliació dels respectius aeroports. Els convocants van explicar ahir la voluntat d’anar més enllà per frenar el projecte i fer arribar la denúncia al Comitè de Peticions del Parlament Europeu.

D’altra banda, una vintena d’artistes van anunciar ahir que gravaran una cançó contra l’ampliació de l’aeroport. La iniciativa compta amb músics com Lluís Llach, Quimi Portet, Roger Mas, Lídia Pujol i Gerard Quintana i es presentarà el 2 d’octubre, Dia Internacional de les Aus.

LA FRASE

Els governs tornen a presentar un projecte que només beneficia els grans capitals
Maria García
portaveu de zeroport

Incendi a tocar de la Ricarda

Ensurt ahir a la tarda a tocar de l’espai protegit de la Ricarda. Un incendi va afectar uns 600 metres quadrats de matolls i canyes d’una parcel·la d’Aena situada en un camí exterior de l’aeroport, a prop de la zona de pistes i al costat de la Ricarda, a l’espai en què es planteja ampliar la tercera pista del Prat. Quatre dotacions de bombers van participar en les tasques d’extinció de l’incendi, que es va declarar a dos quarts de tres de la tarda, i abans de les cinc ja estava apagat. El foc no va afectar el funcionament de l’aeroport. La policia local està investigant les causes de l’incident i no descarta cap hipòtesi.

La Ricarda rebrà demà la visita de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que hi aniran en resposta a la invitació feta per l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, amb l’objectiu que els responsables institucionals coneguin els valors ambientals de l’espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ILLES CANÀRIES

Protesta massiva contra el model “insostenible” de turisme

BARCELONA
CORNELLÀ DE TERRI

Denuncien que volen obrir un centre de menors “sense complir normativa”

CORNELLÀ DE TERRI

Llagostera habilita un espai per al dol perinatal al cementiri

LLAGOSTERA
medi ambient

Reclamen més control de la contaminació al Camp d Tarragona

TARRAGONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE