Infraestructures i serveis

No a la MAT rep adhesions al Congrés per esborrar el ramal de Riudarenes

La plataforma escenifica la unitat política al voltant d’un projecte derogat però que la nova planificació estatal recupera

El PSC continua reclamant alternatives

La plataforma No a la MAT Selva, que ha recuperat la campanya d’oposició a la construcció del ramal de la línia elèctrica sobre les Guilleries fins a la subestació ampliada a Riudarenes, va aplegar ahir suports dels diputats gironins del PSC, En Comú Podem, ERC, JxCat, el PDeCAT i la CUP, a més d’exposar el projecte a representants de Més País i Compromís al Congrés dels Diputats. La trobada va servir per restablir la unitat política, també del PSC, contrària a la construcció de la infraestructura de 400 kV.

La plataforma reivindica la unitat al voltant de la proposició no de llei (PNL) aprovada el 2016 per la cambra, amb un ampli consens, que instava el govern estatal a derogar el projecte. Tot i això, la proposta ha tornat a aparèixer, com un bolet, en el darrer pla del govern espanyol d’inversions energètiques fins al 2026, i ahir van refer el consens polític en l’oposició a l’obra. El portaveu de la plataforma, Xavi Compte, s’exclamava que el ministeri “inexplicablement encara no hagi apostat per una altra alternativa, encara no hagi derogat i segueixi mantenint a la planificació un projecte anacrònic, despòtic, desfasat i nociu”.

El PSC, per les alternatives

El diputat gironí del PSC Marc Lamuà no es va enretirar del consens refet i justificava que es tracta d’una “planificació arrossegada” amb actuacions previstes en el passat, però “amb una dotzena d’alternatives” que la poden suplir. La plataforma no va aconseguir, ahir, tancar una reunió amb representants del Ministeri per a la Transició Ecològica, tot i que mantenen la petició sobre la taula.

Lamuà avançava que també es restablirà el consens polític contrari al ramal de la línia al Parlament català, i instava el govern de la Generalitat a fer pressió per altres canals d’interlocució amb el Ministeri per a la Transició Ecològica.

LA DATA

05.10.16
el Congrés
va aprovar per majoria una proposició no de llei (PNL) d’ERC, ECP, el PSC i el PDeCAT contra el ramal.

L’informe del Cilma planteja altres solucions

Un dels factors pels quals tant Red Eléctrica (REE) com Adif reclamen el ramal és l’alimentació de la subestació construïda a tocar de la línia del TAV entre Barcelona i Girona, per garantir la tensió de les circulacions dels combois de passatgers i mercaderies alimentats a 25 kV. L’informe del Cilma, encarregat per la Diputació, sosté que, en l’escenari actual, sense línia, la tensió sempre està per sobre de 19 kV en els punts més allunyats dels punts de subministrament de Baró de Viver –a la sortida de Barcelona– i Santa Llogaia –a l’Alt Empordà–, i es proposa l’alternativa de consolidar la subestació provisional de Sant Celoni i enllaçar la subestació de la Farga amb la línia fèrria, a través d’un cable soterrat de 3 quilòmetres de longitud, amb pocs més canvis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES