El 40% de l’aigua que entra a la xarxa d’Olot es perd
L’Ajuntament aprova el pla local d’emergència per sequera, en què s’assenyala la necessitat de reduir aquestes pèrdues
El consum actual a la ciutat és més alt del que permet l’estat d’alarma
De cada deu litres d’aigua que entren a la xarxa de distribució d’Olot, uns quatre s’escolen i es perden (entre el 38% i el 40% del total) abans d’arribar al consumidor. El mal estat de diversos trams de les canonades n’és la causa principal, va explicar ahir el regidor Jordi Güell a aquest diari. És per això que de mica en mica es va renovant la xarxa amb materials més eficients i, alhora, es va dividint en sectors. “Sovint costa molt detectar per on perdem l’aigua i si anem delimitant els circuits, amb la possibilitat de tancar trams, és més fàcil de trobar”, hi va afegir.
Reduir el consum
La necessitat de reduir les pèrdues de la xarxa s’inclou entre els objectius del pla d’emergència en situació de sequera, aprovat ahir de manera inicial en el ple municipal, amb els vots favorables de tots els grups, excepte el PSC, que es va abstenir. Divendres va entrar en vigor a Olot l’estat d’alarma per sequera, que obliga a extreure dels pous un màxim de 250 litres d’aigua per persona i dia. En aquests moments, la mitjana olotina és de 280 litres. Reduir aquesta xifra és un dels objectius del paquet de mesures que la Generalitat demana als territoris en situació d’alarma.
Demanen més extracció
La ciutat disposa de quatre pous de captació (dos més estan en construcció), nou dipòsits amb una capacitat total de 8.335 metres cúbics (n’estan projectant un de nou, de 5.000 m³) i 224 km de xarxa de distribució. Olot té permís de l’ACA per extreure dels pous 2,6 milions de metres cúbics d’aigua a l’any, però l’Ajuntament ha demanat poder arribar als 3,2 milions arran de l’increment de població experimentat els darrers anys (la ciutat té ara uns 35.000 habitants).