Infraestructures i serveis

El govern demana accelerar el traspàs de rodalies

Reclama una reunió bilateral “amb celeritat” per tractar sobre la gestió integral del sistema ferroviari a Catalunya, i el PSC no s'hi tanca

Des de l’1 de setembre s’han registrat incidències en nou de cada deu dies

El govern ha demanat que es convoqui una reunió bilateral amb l’Estat “amb celeritat” per tractar la voluntat de gestionar un sistema ferroviari integral de Catalunya. Així ho han explicat fonts de Territori a l’ACN després de la col·lisió entre dos trens de l’R4 aquest matí a Montcada i Reixac amb el resultat de 155 persones ferides, cap de gravetat. Des del Departament es recorda que en la darrera dècada s’han produït sis accidents greus en aquesta línia i que no s’ha complert amb el compromís inclòs en el Pla de Rodalies entre 2008 i 2015 d’instal·lar el sistema ERTMS nivell 2, que serveix per geolocalitzar els trens i millorar la seguretat ferroviària i que l’R4 encara no té incorporat. Les fonts de la Generalitat, a més, constaten que des que l’1 de setembre es va posar en marxa la gratuïtat dels abonaments de Renfe, s’han registrat incidències en nou de cada deu dies.

El líder del PSC, Salvador Illa,  ja ha assegurat que no té "cap inconvenient" amb el traspàs de Rodalies a la Generalitat, però que, sobre l'accident d'avui, primer "s'ha de saber què ha passat" en l'accident entre dos trens a Montcada i Reixac. Illa s'ha mostrat molest per les noves crítiques a la infrainversió estatal a la xarxa, i ha dit que "el que ha de fer un responsable polític" quan hi ha una situació com la d'avui  és "posar-se al costat i no burxar". En una atenció als mitjans a Sant Boi de Llobregat, Illa ha recordat que als Ferrocarrils de la Generalitat també hi ha hagut accidents i que el seu grup el primer que ha de fer "és posar-se al costat de les autoritats". "La ministra Raquel Sánchez s'ha desplaçat al lloc dels fets i s'han donat totes les explicacions", ha insistit Illa, que ha destacat que "hi ha una inversió" prevista a Rodalies a Montcada i Reixac "per millorar la infraestructura".

En una visita al lloc de l’accident aquest matí, el conseller de Territori, Juli Fernández, ha anunciat que el govern obriria un expedient informatiu per aclarir les causes de l’accident amb Renfe i que el Departament ja ha fet aquest migdia. Paral·lelament, els Mossos d’Esquadra i Adif també han iniciat una investigació relacionada amb els fets.

Últims accidents

Un dels accidents més greus a l’R4 es va produir el febrer del 2019 quan una maquinista va morir com a conseqüència d’un xoc frontal entre dos trens a l’alçada de Castellgalí i un centenar de persones més van haver de ser ateses per ferides de diversa consideració. Pocs mesos abans, un passatger de 36 anys moria i una cinquantena més resultaven ferits a Vacarisses per un descarrilament causat per una esllavissada. El darrer sinistre greu a Catalunya, però, es va produir la primavera d’aquest any a Sant Boi de Llobregat, en aquest cas per un xoc entre un tren de mercaderies i un de passatgers de la línia S8 de FGC. Com a conseqüència, va morir el maquinista del darrer tren i una vuitantena de viatgers van resultar ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona