«Ens sentim maltractats»

A Josep Gabriel i la seva família, la construcció de la C-14 els ha canviat la vida, perquè els van enderrocar la casa on vivien

Josep Gabriel i la seva família feia més de vint anys que vivien en un mas proper a Alcover. Fa poc més de dos anys, però, van haver d'entregar les claus de casa seva i veure com els l'enderrocaven. Ara, per on hi havia la casa, l'hort, el jardí i la piscina hi passa la C-14. Josep Gabriel reconeix que el fet d'haver hagut de marxar del mas els ha canviat inevitablement la vida, i en aquests moments viuen, de manera provisional, a Tarragona. Però no és només haver de marxar del lloc on havien viscut sempre i on hi havia tants records, cosa que van acceptar sense gairebé oferir resistència, sinó que el que més mal fa a la família de Gabriel, igual que als demés expropiats per la carretera C-14, és que no se'ls hagi pagat el valor de les propietats. «L'únic que reclamem és el que ens pertoca», diu Gabriel, tot i que no pot evitar sentir impotència en comprovar que, al cap de dos anys, encara no li han pagat el que el jurat d'expropiació va dictar, i a més, l'empresa concessionària de les obres ha presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en contra del que ha dictaminat el jurat. És per tot això que Gabriel assegura sentir-se «maltractat», i també qüestiona el sistema de peatge a l'ombra que es va fer servir per la construcció d'aquesta carretera. «Som 150 els afectats, no en som només quatre, i això significa que la cosa funciona molt malament», destaca Gabriel.

Amb poques esperances

Igual que la resta d'afectats per aquestes expropiacions, Gabriel ha participat gairebé en totes les mobilitzacions que en els últims dos anys s'han organitzat en contra de la gestió de l'empresa concessionària i per reclamar a la Generalitat que faci de mediadora en aquest conflicte. Gabriel també va anar a parlar directament, junt amb un altre afectat i dos representants d'Unió de Pagesos, amb el president del Parlament, Ernest Benach, però després d'una lluita llarga de dos anys ara ja dubta que s'arribi a un acord. «De promeses sempre se'n fan, però encara no hem vist resultats», diu resignat. No obstant això, Gabriel reconeix que actualment hi ha força partits polítics implicats en aquesta qüestió, així com també el Síndic de Greuges: «Diuen que ho voldrien arreglar, però ja veurem si és veritat», comenta amb escepticisme.

Continuar lluitant

Sigui com sigui, Gabriel es nega a renunciar a cobrar els diners que encara no li han pagat i que li van prometre: «Algun dia s'ha de solucionar, tot això, encara que els sentiments i els records no ens els pagarà mai ningú.» Josep Gabriel i la seva família, però, mentre fan la seva vida lluny del mas on van viure tants anys, continuaran lluitant fins que aconsegueixin que se'ls pagui el que va dictar el jurat d'expropiació. «Potser ho cobraran els nostres hereus», comenta Josep Gabriel, amb ironia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.