Societat

Territori

Vilobí vol convertir el parc dels Talls en reclam turístic

L’Ajuntament ha elaborat un pla en què aquest espai natural heretat de les antigues explotacions guixeres és el principal atractiu

Duran a terme 85 accions amb cellers, allotjaments i restaurants

El parc dels Talls de Vilobí del Penedès es vol convertir en un nou reclam turístic per atraure visitants, principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona, a l’Alt Penedès. El parc comprèn, avui, una extensa zona verda amb tres llacs naturals (pèlags, en argot penedesenc) que s’ha convertit en espai de biodiversitat amb una extensa varietat de flora i fauna pròpia de les zones humides i aiguamolls i rutes senyalitzades per fer a peu i en bicicleta.

Paradoxalment, aquest espai natural va sorgir de l’explotació de la zona com a activitat minera d’on s’extreia guix fins a principi dels anys noranta. Les excavacions a la muntanya al llarg de més de 40 anys van propiciar l’aparició espontània dels llacs a través de les filtracions d’aigua subterrània provinents del riu Foix. L’Ajuntament de Vilobí, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha estat elaborant, aquests darrers mesos, un projecte per crear un producte turístic local que inclogui l’oferta del parc dels Talls i la dels cellers i allotjaments rurals de la zona. L’objectiu és incrementar, els pròxim quatre anys, un 13,6% el nombre de visitants i un 24,7% la despesa per persona.

85 actuacions

En aquest sentit, i amb el guiatge d’una empresa especialitzada en la creació de productes turístics, l’Ajuntament ha elaborat un pla d’acció amb 85 actuacions que han de servir per atraure nous visitants. Lara Lapieza, la consultora que ha dirigit el projecte, insisteix que el potencial turístic del parc dels Talls és enorme, no només per al municipi de Vilobí sinó per al conjunt de l’Alt Penedès. “Avui, aquest espai encara és clandestí, poca gent el coneix”, assegura l’experta, que creu que les accions de divulgació i promoció del parc han d’anar dirigides, sobretot, a la població que resideix a Barcelona i l’àrea metropolitana.

Amb el parc dels Talls com a eix central, entre les 85 accions que es volen dur a terme hi ha rutes guiades pel parc i complementades amb visites i tastos als cellers del poble (Loxarel, Can Descregut, Planas Albareda, Montpicolis i Vallformosa) així com ofertes d’estada en els allotjaments rurals (Cal Bitxac i l’hotel rural Cal Ruget) i els restaurants Cal Tres Pams i Jaume Via. Les ofertes inclouen també accions per reactivar el comerç local, promocionant els productes autòctons (embotits artesans i horta ecològica).

Tot i que la majoria d’activitats que proposa desenvolupar el pla van dirigides al públic generalista, el treball elaborat per la Diputació també proposa impulsar accions per atraure públic de perfil científic aprofitant la varietat de la fauna i la flora del parc dels Talls i la seva riquesa geològica. De fet, des de ja fa anys el parc dels Talls és un punt de pelegrinatge de grups d’estudiants universitaris, especialment de geologia i medi ambient, i també d’aficionats a l’ornitologia. Al pèlag gran, l’Ajuntament hi va instal·lar, ara fa un any, una torre d’observació i va construir dos miradors més. En aquest sentit, el pla de desenvolupament turístic contempla l’impuls d’acords amb diferents universitats per formalitzar l’espai dels pèlags com un punt d’estudi i visita. Pel que fa a l’interès geològic de la zona, rica en cristalls de guix, ja existeix a Vilobí un museu particular propietat de Josep Rovira, un extreballador de les guixeres que s’ha convertit en un guia i expert en la geologia de la zona. L’Ajuntament vol que el museu s’integri també en el projecte i sigui un punt d’interès i visita en les rutes.

Anar tots junts

Segons Lara Lapieza, l’estratègia conjunta de tots els actors implicats és clau per poder desenvolupar un projecte turístic que situï Vilobí com a destinació natural singular de l’Alt Penedès. Avui, el parc dels Talls ja està inclòs en l’oferta que aglutina Enoturisme Penedès i, segons l’alcalde de Vilobí, Francesc Edo, aquesta aposta “ha començat a donar els primers resultats, ja que ha contribuït a fer visible un espai fins ara desconegut”. Però encara hi ha molta feina per fer i, en aquest sentit, “és determinant que els empresaris locals se sentin seu aquest projecte i s’hi puguin implicar”, segons destaca el regidor de Turisme, Xavi Serra.

LES XIFRES

85
actuacions
proposa dur a terme el pla amb la complicitat de cellers, allotjaments, restaurants i comerços.
18,6%
Creixement de visitants
al parc dels Talls que es proposa el pla en els pròxims quatre anys

Un centre d’interpretació del guix i un documental

L’aspecte més sorprenent del parc dels Talls és que, no fa ni quaranta anys, aquest espai natural era una explotació minera d’on va sortir bona part del guix que es va fer servir per construir milers d’habitatges a l’àrea metropolitana de Barcelona. Abans que el guix es convertís en la principal activitat econòmica d’aquest petit municipi de l’Alt Penedès (d’un miler d’habitants) algunes masies ja l’extreien de manera artesanal i el venien en petites quantitats. Però, a partir dels anys seixanta, coincidint amb l’arribada d’immigrants andalusos a Catalunya i el boom de la construcció, Vilobí es va convertir en el principal proveïdor de guix i en el principal referent d’aquesta indústria a l’Estat espanyol i un dels més importants del món. Les cinc fàbriques existents al municipi es van acabar fusionant en una de sola, Vilobígyps, que donava feina a un centenar de persones. Amb l’objectiu de conservar aquesta memòria històrica i divulgar el vincle del guix amb Vilobí i el parc dels Talls, l’Ajuntament està treballant en la creació d’un centre d’interpretació que mostri com es treballava aquest mineral. Simultàniament, des de fa mesos s’està rodant un documental sobre el passat del guix a partir dels testimonis vius d’examos i extreballadors de la indústria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES