Societat

Municipal

Sant Vicenç dona per tancat el conflicte dels xalets ocupats

El jutjat obre el procés per subhastar la promoció d’habitatges i l’Ajuntament confia que aquest agost ja hi haurà nou propietari

Només una de les nou torres continua ocupada il·legalment per l’antic vigilant de les obres

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt enfila la recta final per tancar el conflicte que mantenia obert amb la promoció de nou xalets de luxe situats al camí del Padró que van ser ocupats il·legalment. Tots els habitatges, excepte un de sol, es van desallotjar a principi de l’any passat, i ara el jutjat, seguint les directrius de l’administració concursal, ja ha iniciat el procés de subhasta pública de les cases.

L’alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez (PDeCAT), va explicar ahir que, si no hi ha cap entrebanc, aquest mateix mes d’agost les torres tindran un nou propietari, “que no serà pas una promotora en fallida”. De fet, Martínez va admetre que un bon grapat d’inversors han trucat a la porta de l’Ajuntament per interessar-se per la polèmica promoció. “D’aquí el nostre interès perquè l’administració concursal obrís aquesta possibilitat”, hi va afegir.

Els xalets, que des que es van desocupar eren custodiats pel consistori per evitar que algú hi tornés a entrar de manera il·legal, es troben en molt mal estat. Si bé l’estat d’abandonament els fa gairebé inhabitables, també hi va influir el fet que l’Ajuntament, a banda de tapiar els accessos, hi va instal·lar diferents càmeres de vigilància. Sigui com sigui, Martínez confia que abans d’acabar l’any es pugui adjudicar les finques al nou propietari i tancar definitivament una situació que es va originar l’any 2008, quan les cases, que es volien vendre aleshores per gairebé dos milions d’euros cadascuna, van quedar abandonades i la promotora, que havia fet fallida, va desaparèixer. “Han estat dos anys intensos de feina que per fi estan donant els seus fruits”, va insistir a dir l’alcalde, que recorda que, per resoldre la greu problemàtica de l’ocupació, s’han hagut de fer moltes gestions amb la Sareb, que era la propietària d’aquest actiu, i han hagut de patir en primera persona l’alentiment de la justícia.

El preu de sortida dels nou habitatges en bloc s’ha fixat en gairebé 1,8 milions d’euros, una xifra que es considera raonable tenint en compte que no es descarta que el nou titular, en lloc de rehabilitar les cases, les hagi de tirar a terra i les hagi de tornar a fer, i que s’ha rebaixat les pretensions de la Sareb, ja que inicialment es parlava de vendre-ho per més de 2,4 milions d’euros.

Malgrat aquest desenllaç satisfactori, el futur comprador haurà de negociar amb l’únic inquilí que encara s’ha resistit a marxar i abandonar l’habitatge tot i les ordres de desallotjament que s’han dictat en contra seva. Es tracta de l’antic vigilant de l’obra, que es va quedar el xalet de mostra i que des d’aleshores hi continua vivint. “Aquí hi ha moltes sortides possibles, però dependrà del que vulgui fer el nou propietari”, va assenyalar Martínez.

LA XIFRA

1,8
milions
d’euros és el preu de sortida que s’ha fixat a la subhasta pública dels nou xalets de Sant Vicenç de Montalt.

LA FRASE

Han estat dos anys de feina intensos que per fi estan donant els seus fruits
Miquel Àngel Martínez
alcalde de sant vicenç de montalt

La bombolla immobiliària

Els xalets, situats a tocar de l’institut de Sant Vicenç de Montalt, van quedar a mig fer amb l’esclat de la crisi de la construcció, ara fa nou anys. Les cases, que es volien vendre per gairebé dos milions d’euros cadascuna, van quedar abandonades i l’amo de la promotora, que havia fet fallida, va desaparèixer. A les torres hi havia saquejos constantment i el vigilant de l’obra, que ensenyava els habitatges als possibles compradors, va permetre que s’hi instal·lessin diferents famílies d’ètnia gitana sense sostre a canvi d’un lloguer. Ell mateix viu en una de les cases i continua sent qui més resistència està posant per marxar-ne. Les constants queixes veïnals, les condicions d’inhabitabilitat de les cases i el fet que hi visquessin menors van obligar l’Ajuntament a trobar una solució, que ha implicat pressionar perquè l’entitat financera que havia concedit tots els crèdits a l’empresa constructora executés les hipoteques pendents i es quedés en propietat les finques. De manera paral·lela també va presentar una demanda de concurs de creditors contra la promotora pels deutes que va acumular al municipi. Un procés que ha culminat ara amb la subhasta pública de les torres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia