Societat

Societat

La manca d’allotjament deixa molts temporers al carrer

Localitzen desenes de persones dormint al ras vora la seu dels Castellers, a l’Ereta i davant l’alberg

Crítiques a la Paeria perquè els agrupa en un lloc més amagat, tot i que hi hauria places a Jericó

Desenes de temporers dormen al carrer i es repeteixen imatges degradants que l’any passat s’havien aconseguit erradicar. Enguany, però, l’allau de treballadors sense allotjament ha fet que es puguin veure diversos grups de persones dormint al ras en diversos emplaçaments que, en els darrers dies, sembla que s’han concentrat en un sol espai, la petita placeta habilitada davant la seu dels Castellers de Lleida, al carrer Nou, que queda just en un lateral de l’antic convent de Santa Clara i actual seu de l’oficina d’atenció als temporers.

En un principi, fa una setmana, aquests grups s’havien situat durant la nit a les portes de l’alberg municipal o del centre cívic de l’Ereta, segons va poder comprovar El Punt Avui. No obstant això, altres testimonis situen temporers dormint al carrer als Camps Elisis, al Turó de la Seu Vella i a l’Horta.

La causa d’aquests assentaments nocturns és la manca d’allotjament dels treballadors agraris, atès que la majoria tenen feina i a primera hora del matí se’n van d’aquests espais per anar als camps a collir fruita.

La plataforma d’entitats Fruita amb Justícia Social, formada per diverses entitats socials, polítiques i sindicals i que reivindica els drets dels treballadors agraris, ha denunciat que la Guàrdia Urbana cada nit desallotja temporers de diversos indrets i els resitua en aquest espai més amagat del carrer Nou. La Crida-CUP, que també forma part d’aquest col·lectiu, fa mesos que reclama un alberg o allotjament de la Paeria per a temporers, atès que l’alberg hauria d’acollir només transeünts i persones sense sostre. La Crida també ha denunciat aquests agrupaments de la Urbana i ho va fer públic en el darrer ple de l’Ajuntament de Lleida. No obstant això, l’equip de govern ho va desmentir. Veïns i membres de Fruita amb Justícia Social mantenen que el que es vol és amagar de la via pública els nombrosos grups de temporers que dormen al carrer.

La Crida també ha demanat al síndic de greuges de Catalunya, Rafel Ribó, que inclogui aquesta situació de Lleida en l’actuació d’ofici que ha obert pels assentaments que hi ha disseminats pel Segrià, alguns dels quals en condicions deplorables.

Segons l’Ajuntament de Lleida, l’alberg té places lliures després d’ampliar-ne la capacitat, tot i que no cada dia. Però aquests treballadors del camp, molts amb feines intermitents, no tenen allotjament per aquest manca de continuïtat o, segons la Crida, perquè molts contractants no compleixen l’obligació del conveni del camp d’oferir allotjament i en culpen especialment a les empreses de treball temporal. D’altres veus afirmen que els temporers no volen sostre per evitar reduir la nòmina.

LA XIFRA

660
temporers atesos
fins divendres a l’oficina única de la Paeria, que ja són 30 més que en tota la campanya de 2016.

LA DATA

23.08.17
Fi de campanya
segons la previsió municipal, encara que els serveis socials continuaran atenent persones.

Més persones ateses que al 2016

L’oficina única d’atenció als temporers de la Paeria ha atès en 45 dies 660 persones, una xifra que ja supera de 30 les ateses durant tota la campanya de l’any passat. Les dades confirmen, per tant, que hi ha una major presència de temporers que en anys anteriors, perquè les xifres de l’oficina havien caigut diversos exercicis.

El 2016, en 71 dies de servei, es van atendre 630 temporers. Enguany, ja s’han atès més persones en menys dies i la campanya està previst tancar-la el dia 23. La mitjana diària és de 15 persones i la majoria de gent, acabada d’arribar a Lleida.

Pel que fa als allotjaments, ja s’han facilitat 3.403 allotjaments a l’alberg, amb una mitjana diària de 113 serveis. La capacitat de 80 places es va ampliar per l’allau de temporers fins a 136 llits. L’any passat es van oferir 4.520 allotjaments a l’alberg municipal, que la fundació catòlica Jericó administra. Altres serveis oferts fins ara, segons les dades de la Paeria, són 2.261 sopars, amb una mitjana de 70 al dia , i 980 dutxes, que són 22 serveis cada dia.

L’oficina assessora sobre els serveis disponibles a la ciutat i els llocs on demanar feina i es fa un seguiment dels allotjats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset limita les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana crema 5 hectàrees de canyissar i afecta espècies d’ocells

VILA-SANA