Societat

medi ambient

protesta

La plataforma contra la MAT acamparà tres dies a Tremp

Una vintena de persones es van concentrar ahir a Tremp contra la línia de molt alta tensió projectada entre Isona i Penyalba

Els contraris a la MAT preveuen organitzar una acampada a la capital del Jussà

Una vintena de persones van participar ahir en la concentració que la Plataforma Unitària Contra l’Autopista Elèctrica va organitzar a Tremp per protestar contra la reactivació de la línia de molt alta tensió (MAT) projectada entre el Pallars Jussà i Osca, així com el recreixement de la línia Foradada-la Pobla de Segur. Els manifestants veuen “injustificada i innecessària” la construcció d’aquestes infraestructures i denuncien els interessos “especulatius i corruptes” de Red Eléctrica de España (REE). Segons el portaveu de la plataforma, Josep Feria, serà de “vital importància” la necessitat de manifestar-se per paralitzar aquest projecte. És per aquest motiu que la plataforma considera si convoca una acampada lúdica i reivindicativa de tres dies a Tremp durant el mes de setembre amb l’objectiu d’aconseguir el màxim de suport entre la població. Els contraris a la MAT es van reunir a la plaça Capdevila per recórrer tot seguit els carrers de Tremp fins a arribar al mercat, on van repartir tríptics informatius als veïns. L’acte va concloure amb una assemblea oberta a la mateixa plaça Capdevila, on s’hi van afegir veïns i curiosos.

La plataforma s’ha reactivat, especialment després que una instal·lació clau per a la línia, la subestació d’Isona, hagi obtingut la declaració d’impacte ambiental favorable per part del Ministeri de Medi Ambient. L’empresa promotora, REE, preveu començar a construir la subestació a la fi d’any mentre que per ara ajorna fins més enllà del 2020 la resta del corredor elèctric. Els contraris a la MAT consideren que destrossarà el Pirineu aragonès i el Pallars Jussà “de nord a sud i d’est a oest” i afirmen que REE enganya la població. El traçat de la línia inclou cinc municipis del Jussà –Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Llimiana i Isona– i en total tindria 147 quilòmetres de cables de 400 quilovolts (Kv) entre Isona i la localitat de Penyalba, a Osca.

El projecte ha estat uns anys en suspens per la gran oposició popular i institucional que va generar els anys 2011 i 2012, que va afavorir que la Generalitat emetés un informe desfavorable. Malgrat tot, l’octubre del 2013 REE va formalitzar la compra dels terrenys on s’ha de construir la subestació, prop de Figuerola d’Orcau, al terme municipal d’Isona.

LA FRASE

Serà de vital importància la capacitat de manifestar-nos per paralitzar el projecte
Josep Feria
portaveu de la plataforma unitària contra la mat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona