Educació

Ensenyament

Aquest curs hi ha menys alumnes i més mestres a la regió central

Creix mínimament el nombre de places de secundària, però la davallada a infantil i primària fa que l’any escolar comenci amb 157 joves menys

En la FP, el Departament dona un “impuls” els estudis duals amb 6 cicles nous

L’Anoia i el Bages perden alumnes a infantil i primària i en guanyen a l’ESO
Osona augmenta 57 nens a P3, però en perd en els mateixos als cursos de l’ESO

Les comarques de la Catalunya Central començaran, a partir de demà, el curs escolar amb menys alumnes a les aules. Tot i que la secundària ha experimentat un cert creixement respecte al curs passat –de 21.387 alumnes a 21.666– la davallada més forta que han experimentat els cicles d’infantil i primària –amb 436 nens menys– farà que l’any escolar arrenqui amb 157 estudiants menys a la Catalunya Central.

De fet, en l’ensenyament infantil i primari el nombre d’alumnes ha baixat a totes les comarques centrals, sobretot a l’Anoia (amb 195 nens menys) i al Bages (104 menys). A les altres quatre comarques el descens ha estat més moderat: al Moianès han perdut 57 alumnes; al Solsonès, 45; al Berguedà, 39, i a Osona, només 14. Pel que fa als grups, a la regió central se’n perden 9 d’infantil i primària.

Tot i la baixa natalitat catalana, la davallada del nombre de nens que s’incorporen al sistema educatiu no ha estat tan accentuada a casa nostra i, de fet, hi ha dues comarques on el nombre d’infants que faran P3 augmenta: al Berguedà (21 nens més) i a Osona (57 més). A la resta, però, se segueix la tendència a la baixa: aquest curs, a l’Anoia hi haurà 39 nens menys que faran P3; al Moianès, 31 menys; al Bages, 20 menys, i al Solsonès, 4 menys. En total, aquest curs les aules de P3 tindran 16 nens menys, tot i que la distribució entre comarques farà que es creïn 8 grups més.

Sí que augmenta, globalment, el nombre d’alumnes de secundària de la regió central, amb 279 estudiants més i 23 grups més. A l’ESO, el comportament de les comarques centrals es gira com una mitjó: si a infantil i primària l’Anoia i el Bages eren les comarques que perdien més alumnes i Osona era la que en guanyava més, a secundària Osona perd 57 estudiants i l’Anoia en guanya 179, el Bages, 156 i el Berguedà, 70. En les menys poblades, el Moianès començarà el curs de secundària amb 70 alumnes menys i el Solsonès, amb 9 menys.

Pel que fa als joves que s’incorporen a la secundària per primer cop, la quantitat decreix un pèl respecte al curs passat i en el global de la regió central hi haurà 26 alumnes menys. La distribució territorial, però, farà que es guanyin quatre grups a primer d’ESO.

Augmenta la plantilla

Segons les dades dels Serveis Territorials d’Ensenyament, la plantilla docent per al curs 2017/ 2018 augmenta a la regió, amb 338 mestres més, repartits entre les escoles, instituts, escoles oficials d’idiomes, escoles d’art i disseny superior i escoles d’adults. En total, n’hi haurà 5.252. Pel que fa a la plantilla de serveis educatius i d’inspecció, es passa de 126 a 132 treballadors.

Més formació dual

Respecte a la Formació Professional, el Departament aposta per donar “un impuls” a la FP Dual amb la implantació de sis cicles nous: dos són de grau mitjà i es faran a l’institut Guillem Catà de Manresa (Fabricació i Ennobliment de Productes Tèxtils) i a Vic (Conducció de vehicles de transport per carretera). Els altres quatre són de grau superior. S’impartiran a l’institut Gerbert d’Aurillach de Sant Fruitós de Bages (Màrqueting i publicitat en el sector vitivinícola); a l’institut Lacetània de Manresa (Manteniment electrònic), a l’institut Milà i Fontanals d’Igualada (Higiene bucodental) i a l’institut de Vic (Laboratori d’anàlisi i control de qualitat).

146 barracons

Respecte a les aules que encara estan en els barracons, el Departament d’Ensenyament ha instal·lat per aquest curs tres mòduls prefabricats i n’ha retirat sis. Per tant, n’han quedat 146. S’espera que amb les noves construccions d’escoles anunciades (vegeu el destacat en negreta) es puguin anar retirant.

LA XIFRA

71.190
alumnes
són els que tindrà la Catalunya Central entre infantil, primària i secundària, 157 menys que al curs passat.

LA DATA

12.9.2017
demà és quan tornen a l’escola la majoria de nens. L’inici de l’ESO, batxillerats i la FP es pot endarrerir fins al dia 14.

Vuit noves construccions i un institut nou

El Departament d’Ensenyament té planificades vuit construccions noves a les comarques de la Catalunya Central. La més avançada és l’escola Emili Teixidor de Roda de Ter, a Osona, que es preveu que enllestiran al novembre. Durant l’any vinent s’haurien d’anar fent realitat el nou institut Serra de Noet de Berga; l’escola de Gironella; l’escola El Vinyet de Solsona; l’escola La Serreta de Santpedor, l’escola Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages, l’institut de Gurb i l’institut Badia i Margarit d’Igualada.

A banda, Manresa guanyarà un institut al barri del Xup, que compartirà edifici amb l’actual escola Muntanya del Drac, que és un centre que havia anat deixant aules buides i que ara es tornaran a omplir. Començarà amb dos grups de primer d’ESO. Es dirà Manresa Sis, perquè és el sisè institut de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia