Societat

El Bages concentra el 72% del bosc cremat a la demarcació

La superfície afectada pels focs a les onze comarques ha estat de 768 hectàrees, per sobre de la mitjana dels últims anys

El vicepresident de la Diputació aposta per donar més recursos i eines als propietaris forestals

Aquest estiu s’han comptabilitzat 221 incendis a la demarcació de Barcelona, 187 dels quals s’han produït dins de l’horari del pla d’informació i vigilància (PVI) contra incendis forestals que impulsa la Diputació de Barcelona.

La superfície total afectada a les onze comarques ha estat de 768 hectàrees, per sobre de la mitjana dels últims anys (2009-2016), que és de 463 hectàrees. Es tracta del tercer valor més alt de la sèrie, només superat per les 1.429 hectàrees afectades del 2012 i les 1.350 del 2015. De totes les comarques, la del Bages és la que concentra més sòl cremat, amb el 72% del total.

Tot i aquestes xifres, el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, va destacar ahir des de la zona afectada pel foc d’Avinyó: “No ha estat una campanya tan catastròfica com altres, ja que no hem tingut grans incendis forestals”, tot i que va dir que “tota hectàrea cremada és un fracàs”. Dels 221 focs, només vuit han superat les deu hectàrees –representen el 83% de la superfície cremada–, 29 han afectat entre una i deu hectàrees i la resta han afectat menys d’una hectàrea. El foc més important de l’estiu va ser el primer d’Artés (363,1 ha), seguit del de Sant Fruitós de Bages (104,9 ha) i del d’Avinyó (72,8 ha), tots al Bages. La superfície cremada per aquests tres focs representa el 70,4% del total a la demarcació.

En global, el PVI ha vigilat 475.502 hectàrees amb la col·laboració de 269 ajuntaments, 118 ADF i nou federacions d’ADF. Hi han participat també 90 unitats mòbils i s’han instal·lat 24 punts de vigilància fixa. Entre informadors, guaites, operadors i auxiliars, la Diputació ha contractat 259 persones que han treballat per la prevenció d’incendis. D’altra banda, segons les dades de balanç del PVI, s’han detectat i comunicat per a la seva retirada un total de 630 abocaments inflamables i s’ha avisat les empreses responsables de 166 incidències en les línies elèctriques per a la seva resolució. En 138 ocasions les unitats han dissuadit de conductes imprudents que podrien haver estat causa d’un incendi forestal.

Gestionar el bosc

Segons va exposar Guiteras, un dels objectius de la Diputació és “donar eines als propietaris perquè el bosc sigui viable econòmicament a través de la seva gestió”. El vicepresident va dir que “és important” donar recursos i ajudar econòmicament els propietaris per al futur dels boscos perquè, “malgrat que molts són de propietat privada, el seu gaudi és públic”.

En la mateixa línia es va pronunciar Just Serra, president de l’associació de propietaris forestals de la Gavarresa-Moianès, enguany molt afectats pels focs. Serra va explicar que l’associació va néixer precisament per “anticipar-nos al foc i gestionar el bosc perquè tingui més resiliència amb els incendis” i va assegurar que, sense la tasca prèvia que fan des de fa temps, els focs al Bages d’aquest estiu “haguessin estat molt pitjors”. Amb tot, però, va insistir que actualment la feina al bosc “no és rendible econòmicament” i va lamentar que “cada any s’hi acumula més fusta”.

Focs provocats

Alguns dels incendis que aquest estiu han tingut lloc a la comarca del Bages han estat provocats. De fet, els Mossos d’Esquadra van detenir fa pocs dies un home com a presumpte autor de dos focs que hi va haver al municipi d’Artés. Es busca també un altre piròman que podria haver provocat els tres de Navarcles, que els Agents Rurals també van declarar que havien estat intencionats. Preguntat per aquest fet, Guiteras va dir que les causes s’estan investigant, però va apuntar que “tants incendis en una zona tan petita i sense haver-hi tempestes ni llamps sembla que l’activitat o la presència humana hi és”.

Ahir, un altre foc

Ahir mateix hi va haver un altre incendi que va cremar conreus i massa forestal a la zona de Sant Genís de Jorba, a la comarca de l’Anoia. Els bombers el van donar per controlat a les tres de la tarda. Va afectar 2,5 hectàrees. Hi van participar deu dotacions dels bombers i una quinzena de voluntaris de quatre ADF.

LES XIFRES

221
incendis
hi ha hagut aquest estiu a la demarcació; només 8, però, han superat les deu hectàrees cremades.

LA FRASE

540,8
hectàrees
han cremat els tres més grans, tots al Bages: el primer d’Artés (363), Sant Fruitós (105) i Avinyó (73).
475.502
hectàrees
han estat vigilades aquest estiu a través del pla d’informació i vigilància (PVI) de la Diputació.
No ha estat una campanya tan catastròfica, però tota hectàrea cremada és un fracàs
Dionís Guiteras
vicepresident primer de la diputació de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp