Societat

patrimoni arqueològic

Cap de setmana per brindar amb els ibers

Un total de deu jaciments de la demarcació de Barcelona participen en el 17è Cap de Setmana Ibèric, que aquest any porta per títol ‘Brindar amb els ibers’

Vint-i-tres jaciments i poblats d’arreu de Catalunya, deu a la demarcació de Barcelona (tres a Osona, 2 a l’Alt Penedès i un a cada una de les comarques del Bages, Barcelonès, Vallès Oriental, Vallès Occidental i Garraf), cobren vida en el 17è Cap de Setmana Ibèric, que aquest any convida a Brindar amb els ibers. Cervesa, vi, oli, aigua… Els ibers van produir, transportar i emmagatzemar una gran varietat de líquids i begudes.

Un viatge a través dels jaciments de la Ruta dels Ibers permet descobrir què i com bevíem fa 2.200 anys. Organitzat, des del 2001, pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, té el suport dels gestors i els ajuntaments dels diversos jaciments arqueològics de la Ruta dels Ibers. La majoria de les proposes són aptes per a totes les edats. Només cal tenir present que algunes exigeixen reserva prèvia.

Al jaciment de Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), la jornada de diumenge es preveu intensa. En les activitats familiars, com ara tallers de mòlta de gra, ceràmica a torn, transport d’àmfores o de vestir-se d’iber, les escenificacions i els jocs, se sumen, al matí, a les visites guiades per descobrir el jaciment i els costums ibers entorn de la beguda. Qui s’hi acosti podrà conèixer les troballes fetes en les darreres excavacions o entrar en un habitatge ibèric reconstruït. Al migdia hi haurà un tast ibèric, amb degustació de productes de fa 2.200 anys. I a les 13.30 h, els poblats laietans de Santa Coloma, Montcada i Cerdanyola es comunicaran amb miralls.

A Ca n’Oliver de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) hi haurà jornada de portes obertes al museu i al poblat tant dissabte (d’11 a 14.30 h i de 16.30 a 20 h) com diumenge (de 10.30 a 14.30 h.). L’activitat infantil A la recerca dels tresors perduts permetrà als infants descobrir l’Indiana Jones, mentre que les visites temàtiques ens ensenyaran a Beure vi i cervesa, els tallers ens permetran crear àmfores i recipients per a vi, aigua, oli o beuratges, a través de l’Esteve Padullés. A més, hi haurà visites guiades a l’àrea d’excavació amb Joan Francès, director dels treballs i del museu i també als magatzems, on es mostraran objectes de diferents èpoques relacionats amb la viticultura.

Al puig del Castell, a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental) demà, a les 11.15 h es farà una visita teatralitzada a càrrec d’uns antics habitants de la ciutat de Lauro. Allà s’esbrinarà com era la vida en aquest poblat fortificat, fent especial incís en el preuat producte que elaboraven: el vi de Lauro. Tothom que vulgui podrà accedir al jaciment a través d’una passejada d’uns 30 minuts pel sender senyalitzat. La sortida està prevista a les 10.30 h des de les Antigues Escoles

Olèrdola (Alt Penedès) obrirà les seves portes dissabte i diumenge (de 10 a 17.30 h) i oferirà visites guiades a les fonts d’aigua del castell per descobrir com els habitants d’aquesta ciutat podien resistir un setge.

També a la font de la Canya, a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès), i al jaciment de Darró, a Vilanova i la Geltrú (Garraf), hi haurà visites guiades.

Més dades

14 i 15 d’octubre



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia