Societat

Taiwan aplega la marxa més gran d’Àsia en defensa dels drets del col·lectiu LGBT

Més de 100.000 persones es concentren a Taipei

La concentració volia mostrar el caràcter obert i pioner de l’illa en la defensa dels homosexuals

L’illa de Taiwan es va convertir ahir en un referent en la lluita pels drets dels homosexuals a Àsia amb una marxa a la capital, Taipei, en què van participar més de cent mil persones procedents de més de vint països. La desfilada es va iniciar a l’avinguda Ketagalan, davant del palau presidencial, amb una gegantina bandera de l’arc de Sant Martí simbolitzant la diversitat, i va batre els rècords de participació de les catorze edicions anteriors, segons dades dels organitzadors.

En l’acolorit esdeveniment hi van prendre part persones de totes les identitats sexuals i edats, inclús famílies amb nens petits, i també s’hi van veure disfresses i alguns vestits típics de països de la zona. “El lema d’aquest any era Fes l’amor, no la guerra: educació sexual, aquesta és la direcció, i l’esperança compartida és la ràpida legalització del matrimoni gai a l’illa”, va afirmar un portaveu dels organitzadors de la marxa.

En dos anys

Després del dictamen del Tribunal Constitucional de l’illa a favor del matrimoni gai fa cinc mesos, Taiwan espera accelerar les lleis pertinents per convertir-se en pionera a Àsia en el matrimoni entre persones del mateix sexe. El maig passat es va declarar la inconstitucionalitat de prohibir en el Codi Civil el matrimoni entre persones del mateix sexe i el Tribunal va ordenar legislar en el termini de dos anys.

La marxa d’ahir va mostrar així el caràcter obert i pioner de l’illa en la defensa dels drets dels homosexuals i va reflectir que Taiwan s’ha convertit en refugi per a persones d’altres països d’Àsia amb menors llibertats sexuals. “Taiwan continua sent pionera fomentant el respecte i la tolerància sobre el fanatisme i la discriminació”, van declarar representants de 12 països i de la Unió Europea en un comunicat emès en el marc de la celebració. Molts estrangers van expressar la seva alegria pel fet de poder participar en aquest esdeveniment i experimentar un ambient de festa, llibertat i hospitalitat a Taiwan. “Al meu país no puc obrir la boca”, va indicar un participant asiàtic.

Però les lesbianes, els gais, els bisexuals i els transsexuals (LGBT) taiwanesos senten insatisfacció i no volen esperar dos anys fins a l’aprovació del matrimoni gai. “Si no s’aprova aviat la llei, em sentiré decebut i aniré a l’estranger a casar-me”, va expressar Jian Shi-yu, un altre dels participants.

El retard en l’aprovació del matrimoni gai a Taiwan, tot i que té el suport de la presidenta Tsai Ing-wen i de la majoria dels parlamentaris de l’oficialista Partit Demòcrata Progressista, afecta moltes persones, segons el professor Eddy Chang.

Distinció

El mític lluitador pels drets dels homosexuals a Taiwan, Chi Chia-wei, que acaba de rebre el Premi Presidencial de la Cultura, va manifestar ahir que canviaria amb gust aquesta distinció pel dret immediat de les parelles del mateix sexe a registrar el seu matrimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres